Printer Friendly Version Povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, predsednica R. Srpske svečano uručila odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima @ 13 January 2020 12:40 PM

U Palati Republike, dana 9. januara 2020.godine održana je svečanost povodom dodele odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Odlikovanja je uručila predsednica R. Srpske Željka Cvijanović.
Cvijanovićeva je istakla da je Dan Republike prilika da se zahvali institucijama i pojedincima na svemu što su dali za R. Srpsku i da se na ovaj način iskazuje poštovanje građanima.

Za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem, predsednica R. Srpske odlikovala je ministra odbrane R. Srbije Aleksandra Vulina.

Nakon dodele odlikovanja, MO A. Vulin je rekao kako orden nije dodeljen samo njemu, već i Srbiji. Kako je istakao, R. Srpska je nastala potrebom srpskog naroda da se sačuva od genocida, koji je pretio da se ponovi. “Jer svi Srbi znaju da tamo gde nemaju svog sudiju i policajca, gde nemaju svog predsednika i učitelja, za njih nema pravde, sigurnosti i znanja. Zato je današnji praznik, ne samo praznik Srpske, već svih Srba gde god da se nalaze”, naveo je A. Vulin.

Za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u lečenju i pružanju zdravstvenih usluga za decu sa područja R. Srpske, kao i doprinos u obostranoj saradnji zdravstvenih ustanova iz R. Srbije i R. Srpske, Ordenom časti sa zlatnim zracima, predsednica R. Srpske odlikovala je doc. dr sc. med. Radoja Simića, specijalistu dečije hirurgije i direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”, Beograd.

Za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, za ispoljavanje lične hrabrosti, vrhunska dostignuća u oblasti sporta, kulture i umetnosti, kojima se sveukupno doprinosi opštoj afirmaciji R. Srpske, Medaljom zasluge za narod, predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović odlikovala je Savu Miloševića, trenera FK Partizan i Marka Marina, nemačkog fudbalera srpskog porekla i doskorašnjeg kapitena FK Crvena Zvezda.

Za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem, predsednica R. Srpske odlikovala je generalnog konzula Republike Srbije u Banja Luci Vladimira Nikolića.

Predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović zahvalila je svima koji su svojim radom i zalaganjem, dali nemerljiv doprinos jačanju Republike. “Ono što danas imamo, mnogo je bolje u odnosu na ono što smo imali u vremenu iza nas, ali sam sigurna da ono što danas imamo, nije ni blizu dobro onome što ćemo imati u budućnosti”, istakla je Cvijanovićeva.