Printer Friendly Version Поводом Дана Републике Српске, 9. јануара, председница Р. Српске свечано уручила одликовања заслужним институцијама и појединцима @ 13 January 2020 12:34 PM

У Палати Републике, дана 9. јануара 2020.године одржана је свечаност поводом доделе одликовања заслужним институцијама и појединцима. Одликовања је уручила председница Р. Српске Жељка Цвијановић.
Цвијановићева је истакла да је Дан Републике прилика да се захвали институцијама и појединцима на свему што су дали за Р. Српску и да се на овај начин исказује поштовање грађанима.

За рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са златним венцем, председница Р. Српске одликовала је министра одбране Р. Србије Александра Вулина.

Након доделе одликовања, МО А. Вулин је рекао како орден није додељен само њему, већ и Србији. Како је истакао, Р. Српска је настала потребом српског народа да се сачува од геноцида, који је претио да се понови. “Јер сви Срби знају да тамо где немају свог судију и полицајца, где немају свог председника и учитеља, за њих нема правде, сигурности и знања. Зато је данашњи празник, не само празник Српске, већ свих Срба где год да се налазе”, навео је А. Вулин.

За признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у лечењу и пружању здравствених услуга за децу са подручја Р. Српске, као и допринос у обостраној сарадњи здравствених установа из Р. Србије и Р. Српске, Орденом части са златним зрацима, председница Р. Српске одликовала је доц. др сц. мед. Радоја Симића, специјалисту дечије хирургије и директора Института за здравствену заштиту мајке и детета “Др Вукан Чупић”, Београд.

За заслуге у области хуманитарног и духовног рада, за испољавање личне храбрости, врхунска достигнућа у области спорта, културе и уметности, којима се свеукупно доприноси општој афирмацији Р. Српске, Медаљом заслуге за народ, председница Р. Српске Ж. Цвијановић одликовала је Саву Милошевића, тренера ФК Партизан и Марка Марина, немачког фудбалера српског порекла и доскорашњег капитена ФК Црвена Звезда.

 За рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са сребрним венцем, председница Р. Српске одликовала је генералног конзула Републике Србије у Бања Луци Владимира Николића.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић захвалила је свима који су својим радом и залагањем, дали немерљив допринос јачању Републике. “Оно што данас имамо, много је боље у односу на оно што смо имали у времену иза нас, али сам сигурна да оно што данас имамо, није ни близу добро ономе што ћемо имати у будућности”, истакла је Цвијановићева.