Printer Friendly Version U Banja Luci svečanim defileom i akademijom obeležen Dan Republike Srpske @ 10 January 2020 01:27 PM

U  Banja Luci,  Dan  Republike Srpke 9. januar  obeležen je svečanim defileom u centru Banja Luke i  akademijom koja je organizovana u  dvorani Borik u Banja Luci.

Najbrojniji učesnici u svečanom defileu bili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srpske, a učestvovali su i predstavnici raznih republičkih uprava, udruženja i organizacija.

Svečanom defileu i svečanoj akademiji prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka R. Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane R. Srbije Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova R. Srbije Nebojša Stefanović, generalni sekretar predsednika R. Srbije Nikola Selaković, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer R. Srpske Radovan Višković, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, delegacija Srpske liste sa Kosova i Metohije predvođena predsednikom Goranom Rakićem,  predstavnici Republike Srpske na nivou BiH, lideri političkih partija, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života. Svečanoj akademiji prisustvovao je i patrijarh srpski Irinej

Tim povodom, predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, obratila se porukom da su sve želje R.Srpske satkane u sloganu "Za sva vremena" i da je velika ljubav prema Republici Srpskoj nešto što nikada neće nestati. “Današnji dan je dan našeg okupljanja, dan kada slavimo slobodu“ - poručila je predsednica.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, u svom obraćanju istakao je da je R. Srpska stvarana u miru a odbranjena u ratu. „Nema slobode za srpski narod bez države. Srbi imaju dve države - Srbiju i Republiku Srpsku“- naglasio je Dodik .

Na svečanoj akademiji obratila se predsednica Vlade R. Srbije Ana Brnabić rečima „Čestitam vam 28. rođendan naše i vaše Republike Srpske“. U svom obraćanju, predsednica Vlade R. Srbije Ana Brnabić, istakla je da Srbija, kao matica, ima obavezu da vodi računa o srpskom narodu gde god on živeo.

Svečanom defileu u centru Banja Luke i svečanoj akademiji u dvorani Borik  prisustvovao je i generalni konzul Vladimir Nikolić.