Printer Friendly Version У Бања Луци свечаним дефилеом и академијом обележен Дан Републике Српске @ 10 January 2020 01:18 PM

У  Бања Луци,  Дан  Републике Српке 9. јануар  обележен је свечаним дефилеом у центру Бања Луке и  академијом која је организована у  дворани Борик у Бања Луци.

Најбројнији учесници у свечаном дефилеу били су припадници Министарства унутрашњих послова Р. Српске, а учествовали су и представници разних републичких управа, удружења и организација.

Свечаном дефилеу и свечаној академији присуствовали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Р. Србије Ана Брнабић, министар одбране Р. Србије Александар Вулин, министар унутрашњих послова Р. Србије Небојша Стефановић, генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Р. Српске Радован Вишковић, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, делегација Српске листе са Косова и Метохије предвођена председником Гораном Ракићем,  представници Републике Српске на нивоу БиХ, лидери политичких партија, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата, представници дипломатског кора, те званице из јавног, друштвеног и политичког живота. Свечаној академији присуствовао је и патријарх српски Иринеј

Тим поводом, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, обратила се поруком да су све жеље Р.Српске саткане у слогану "За сва времена" и да је велика љубав према Републици Српској нешто што никада неће нестати. “Данашњи дан је дан нашег окупљања, дан када славимо слободу“ - поручила је председница.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, у свом обраћању истакао је да је Р. Српска стварана у миру а одбрањена у рату. „Нема слободе за српски народ без државе. Срби имају две државе - Србију и Републику Српску“- нагласио је Додик .

На свечаној академији обратила се председница Владе Р. Србије Ана Брнабић речима „Честитам вам 28. рођендан наше и ваше Републике Српске“. У свом обраћању, председница Владе Р. Србије Ана Брнабић, истакла је да Србија, као матица, има обавезу да води рачуна о српском народу где год он живео.

Свечаном дефилеу у центру Бања Луке и свечаној академији у дворани Борик  присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.