Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao otvaranju izložbe skulptura Miodraga Živkovića @ 10 January 2020 12:47 PM

U galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, u Banja Luci, povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, otvorena je izložba skulptura vajara Miodraga Živkovića.

Nakon otvaranja, Živković je istakao da je izložba rezultat njegovog shvatanja umetnosti, kulture i istorije. “Moji spomenici govore o našim stradanjima, o našoj borbi i svemu što je prolazio naš narod. Skulpture sam posvetio raznim istorijskim događajima, a jedan od prvih je spomenik streljanim đacima u Kragujevcu”, rekao je novinarima. Živković je naveo da je u svom dugogodišnjem iskustvu, radeći spomenike koji sećaju na žrtve nakon Drugog svetskog rata i nakon poslednjeg otadžbinskog rata, ustanovio da su prva vremena bila teška za celu zemlju, a druga za srpski narod. “Nikada nisam tragao za skulpturom koja će naći mesto u muzejima, nego koja će obeležavati razna istorijska zbivanja i događaje i nalaziti se u prostorima gde ljudi žive i gde mogu da ih vide i razumeju”, zaključio je Živković.

Otvarajući izložbu, predsednik Akademije nauka i umetnosti R. Srpske Rajko Kuzmanović, rekao je da je Živković svetski poznat umetnik koji je na specifičan način predstavio važne trenutke srpske istorije, a da svojim skulpturama širi duh patriotizma, ali i ljubavi prema svim ljudima, bili oni u domovini ili inostranstvu. Kuzmanović je posebno istakao Živkovićevo delo, spomenik Bitke na Sutjesci, kao delo koje označava epopeju slobode i herojstva, ali i mnoga druga njegova dela.

Miodrag Živković rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca i redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Među njegovim najznačajnijim delima su: spomenik streljanim đacima u Kragujevcu (1963.g), spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka (1969.g), spomenik bitke na Sutjesci, Tjentište (1971.g), spomenik-kosturnica u Gonarsu, Italija (1973.g) i Spomen kompleks na Kadinjači (1979.g).

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovale su zvanice iz kulturnog i javnog života, pomoćnik ministra za kulturu R. Srpske Tanja Đaković, ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević i generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić.