Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању изложбе скулптура Миодрага Живковића @ 10 January 2020 12:45 PM

У галерији Академије наука и уметности Републике Српске, у Бања Луци, поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, отворена је изложба скулптура вајара Миодрага Живковића.

Након отварања, Живковић је истакао да је изложба резултат његовог схватања уметности, културе и историје. “Моји споменици говоре о нашим страдањима, о нашој борби и свему што је пролазио наш народ. Скулптуре сам посветио разним историјским догађајима, а један од првих је споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу”, рекао је новинарима. Живковић је навео да је у свом дугогодишњем искуству, радећи споменике који сећају на жртве након Другог светског рата и након последњег отаџбинског рата, установио да су прва времена била тешка за целу земљу, а друга за српски народ. “Никада нисам трагао за скулптуром која ће наћи место у музејима, него која ће обележавати разна историјска збивања и догађаје и налазити се у просторима где људи живе и где могу да их виде и разумеју”, закључио је Живковић.

Отварајући изложбу, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, рекао је да је Живковић светски познат уметник који је на специфичан начин представио важне тренутке српске историје, а да својим скулптурама шири дух патриотизма, али и љубави према свим људима, били они у домовини или иностранству. Кузмановић је посебно истакао Живковићево дело, споменик Битке на Сутјесци, као дело које означава епопеју слободе и херојства, али и многа друга његова дела.

Миодраг Живковић рођен је 1928. године у селу Лесковац код Лазаревца и редовни је професор на Факултету примењених уметности у Београду. Међу његовим најзначајнијим делима су: споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу (1963.г), споменик Храбрима у Остри код Чачка (1969.г), споменик битке на Сутјесци, Тјентиште (1971.г), споменик-костурница у Гонарсу, Италија (1973.г) и Спомен комплекс на Кадињачи (1979.г).

Свечаном отварању изложбе присуствовале су званице из културног и јавног живота, помоћник министра за културу Р. Српске Тања Ђаковић, амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.