Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao otvaranju dečijeg vrtića “Tratinčica”, finansiranog i sredstvima Vlade Srbije. @ 19 December 2019 11:00 AM

U Banja Luci je, dana 18.12.2019. godine, u okviru Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, u prisustvu ministra zdravlja i socijalne zaštite R. Srpske Alena Šeranića, ministarke porodice, omladine i sporta R. Srpske Sonje Davidović i generalnog konzula Vladimira Nikolića, otvoren renovirani dečiji vrtić “Tratinčica”.

U rekonstrukciju vrtića i nabavku opreme, Vlada Republike Srbije donirala je 100.000 evra, dok je iz budžeta R. Srpske izdvojeno 100.000 BAM (oko oko 51,280 evra).

Nakon svečanog otvaranja, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi R. Srpske Alen Šeranić zahvalio se Vladi R. Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, na pomoći koju pružaju R. Srpskoj. Prema njegovim rečima, ta pomoć se ogleda upravo u tome da je vrtić renoviran zahvaljujući finansijskoj podršci Srbije, ali i sredstvima predsednika Republike Srpske i pruža mogućnost za smeštaj od 60. do 100. mališana. Šeranić je rekao da Vlada Srpske i legislativno i organizaciono, ali i finansijski planira da pomogne ovoj ustanovi na nekoliko načina. “Putem inicijative Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, imali smo amandman u okviru Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim je omogućeno produženje boravka deci u Domu “Rada Vranješević” i nakon navršenih 18. godina života”, naveo je. Putem granta od 500.000 BAM koji će Vlada Srpske izdvojiti u narednom periodu biće omogućeno niz programa, koji će dati mogućnost i podršku da se ovaj dom pobrine o različitim vrstama usluga u planu transformacije. “To će dati sigurnost pre svega za korisnike usluga, za roditelje, ali i radnike Doma, u smislu funkcionisanja ove ustanove. Nadam se da će u 2020. godini početi pružanje drugih usluga i da promovišemo deinstitucionalizaciju, da pružimo punu podršku deci, da se što pre osamostale i planiraju život mimo ove ustanove”, zaključio je Šeranić.

Ministarka porodice, omladine i sporta R. Srpske Sonja Davidović rekla je da se rukovodstvo i vaspitači u ovoj ustanovi trude da deci pruže punu negu, pažnju, ljubav i podršku, dodavši da je na institucijama da tu podršku pružaju kontinuirano.

Generalni konzul Vladimir Nikolić istakao je da Srbija svoj odnos prema Srpskoj manifestuje pre svega velikom ljubavlju, brigom i pažnjom, ne samo deklarativno i lepim rečima, već i konkretnim delima. “To najbolje vidimo na ovom primeru jer treba imati posebno poštovanje i apsolutni sluh prema ustanovama ovog tipa i ljudima koji ih čine, jer i od njihovog rada zavisi da li će se deca koja ih pohađaju formirati u zdrave i normalne ličnosti”, istakao je Nikolić.

Direktor Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut, rekao je da je u okviru procesa transformacije ove ustanove otvoren vrtić, koji će biti namenjen deci iz lokalne zajednice i onoj smeštenoj u Domu, kao vid socijalizacije i inkluzije dece bez roditeljskog staranja, u društvenu zajednicu. Govoreći o novim uslugama koje su planirane u ovoj ustanovi, on je naveo da su prema Gradu Banja Luka aplicirali za dobijanje stambene jedinice, koja bi bila korištena za mlade bez roditeljskog staranja koji napuštaju Dom, kao prvi vid osamostaljivanja. “Početkom 2020. godine planirano je opremanje prostora u Domu za prihvatilište i to za decu žrtve porodičnog nasilja, kao i decu zatečenu u skitnji, prosjačenju, po ugledu na beogradski Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici”, naveo je Kajkut.