Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању дечијег вртића “Тратинчица”, финансираног и средствима Владе Србије. @ 19 December 2019 10:55 AM

У Бања Луци је, дана 18.12.2019. године, у оквиру Дома за децу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”, у присуству министра здравља и социјалне заштите Р. Српске Алена Шеранића, министарке породице, омладине и спорта Р. Српске Соње Давидовић и генералног конзула Владимира Николића, отворен реновирани дечији вртић “Тратинчица”.

У реконструкцију вртића и набавку опреме, Влада Републике Србије донирала је 100.000 евра, док је из буџета Р. Српске издвојено 100.000 БАМ (око око 51,280 евра).

Након свечаног отварања, министар здравља и социјалне заштите у Влади Р. Српске Ален Шеранић захвалио се Влади Р. Србије и председнику Александру Вучићу, на помоћи коју пружају Р. Српској. Према његовим речима, та помоћ се огледа управо у томе да је вртић реновиран захваљујући финансијској подршци Србије, али и средствима председника Републике Српске и пружа могућност за смештај од 60. до 100. малишана. Шеранић је рекао да Влада Српске и легислативно и организационо, али и финансијски планира да помогне овој установи на неколико начина. “Путем иницијативе Клуба посланика СНСД-а у НС РС, имали смо амандман у оквиру Закона о социјалној заштити, којим је омогућено продужење боравка деци у Дому “Рада Врањешевић” и након навршених 18. година живота”, навео је. Путем гранта од 500.000 БАМ који ће Влада Српске издвојити у наредном периоду биће омогућено низ програма, који ће дати могућност и подршку да се овај дом побрине о различитим врстама услуга у плану трансформације. “То ће дати сигурност пре свега за кориснике услуга, за родитеље, али и раднике Дома, у смислу функционисања ове установе. Надам се да ће у 2020. години почети пружање других услуга и да промовишемо деинституционализацију, да пружимо пуну подршку деци, да се што пре осамостале и планирају живот мимо ове установе”, закључио је Шеранић.

Министарка породице, омладине и спорта Р. Српске Соња Давидовић рекла је да се руководство и васпитачи у овој установи труде да деци пруже пуну негу, пажњу, љубав и подршку, додавши да је на институцијама да ту подршку пружају континуирано.

Генерални конзул Владимир Николић истакао је да Србија свој однос према Српској манифестује пре свега великом љубављу, бригом и пажњом, не само декларативно и лепим речима, већ и конкретним делима. “То најбоље видимо на овом примеру јер треба имати посебно поштовање и апсолутни слух према установама овог типа и људима који их чине, јер и од њиховог рада зависи да ли ће се деца која их похађају формирати у здраве и нормалне личности”, истакао је Николић.

Директор Дома за децу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут, рекао је да је у оквиру процеса трансформације ове установе отворен вртић, који ће бити намењен деци из локалне заједнице и оној смештеној у Дому, као вид социјализације и инклузије деце без родитељског старања, у друштвену заједницу. Говорећи о новим услугама које су планиране у овој установи, он је навео да су према Граду Бања Лука аплицирали за добијање стамбене јединице, која би била кориштена за младе без родитељског старања који напуштају Дом, као први вид осамостаљивања. “Почетком 2020. године планирано је опремање простора у Дому за прихватилиште и то за децу жртве породичног насиља, као и децу затечену у скитњи, просјачењу, по угледу на београдски Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици”, навео је Кајкут.