Printer Friendly Version U Banja Luci otvorena izložba Narodnog muzeja iz Niša, pod nazivom “Medijana – zadužbina Konstantina Velikog” @ 29 November 2019 08:31 AM

U prostorijama Muzeja Republike Srpske, u Banja Luci, dana 28.11.2019. godine, otvorena je izložba Narodnog muzeja iz Niša “Medijana – zadužbina Konstantina Velikog”, kojom je predstavljen život na ovom carskom imanju u kasnoantičkom periodu.

Otvarajući izložbu, načelnik Odeljenja za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu prosvete i kulture R. Srpske Milica Kotur, istakla je da ovo ministarstvo podržava saradnju institucija kulture iz Srpske i Srbije i da je u pitanju sjajna izložba, gde će posetioci imati priliku da pogledaju rezultat dosadašnjih ispitivanja Medijane, zadužbine Konstantina Velikog.

Zamenik direktora Narodnog muzeja iz Niša i autor izložbe Vesna Crnoglavac je u svom obraćanju naglasila da je Muzej R. Srpske prestižna institucija kulture. “Ovo je za mene mnogo više od izložbe, jer se vraćam u rodni grad. Godinama dva muzeja uspešno sarađuju i zato sam želela da ljudima u Banja Luci predstavim svoj rad”, rekla je Crnoglavac.

Direktor Muzeja R. Srpske Miladin Savić, u svom pozdravnom obraćanju, rekao je da je izložba rezultat saradnje dva muzeja koja je ozvaničena prošle godine u Nišu, potpisivanjem Protokola o saradnji i da je izložba koja je otvorena u Banja Luci, ranije predstavljena u svim značajnijim institucijama kulture u R. Srbiji.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovale su zvanice iz kulturnog i javnog života i generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić.