Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao otvaranju Festivala studentskih pozorišta “Kestenburg” Banja Luka 2019 @ 19 November 2019 10:04 AM

Koncertom beogradskog a kapela hora “Viva voks”, u Banja Luci je, 18. novembra 2019. godine, otvoren treći Festival studentskih pozorišta “Kestenburg”.

Od ukupno 87. predstava iz celog sveta koje su se našle u širem izboru ovogodišnjeg Festivala, tri predstave iz Evrope, Azije i Amerike čine takmičarski deo “Kestenburga”. Festival je otvorila predstava “Zagrobni život” pozorišta mladih iz San Franciska, a istog dana publika je imala priliku da pogleda i pozorišno ostvarenje “Krug života”, u izvođenju ansambla iz Bugarske.

Ministar prosvete i kulture R. Srpske Natalija Trivić rekla je da je ovaj festival jedinstven po svojoj strukturi i organizaciji, ali i ciljnoj publici na koju želi da ostavi dominantan utisak, a to su mladi. “Studenti su uvek spremni da daju više i da iznad svojih snaga pokušaju da pokažu svoj talenat i ono što mogu, a sam međunarodni karakter festivala pokazuje da je to interesovanje veliko”, dodala je Trivićeva.

Direktor Festivala Aleksandar Pejaković rekao je da ovogodišnji, treći “Kestenburg”, nije obiman kao prethodna dva, ali da će se izdvajati kvalitetom. On je naveo da je prvi put predviđen i prateći sadržaj sa poznatim glumcima iz Srbije, gde je ostvarena odlična saradnja sa “Jugoartom” i “Teatrom na brdu”. On je naveo da će publika u Banja Luci ponovo imati priliku da vidi Vojina Ćetkovića u predstavi “Noć bogova”, ali i prvi put Svetlanu Cecu Bojković u delu Nikole Pejakovića “Celo telo tu me boli”.

Najbolju predstavu festivala izabraće žiri koji čine Vojin Ćetković, predsednik, Neda Simić Žerajić i Nikola Kolja Pejaković, članovi, kao i žiri medija u sastavu Vladimir Kecmanović, Dževdet Tuzlić i Tatjana Marjanović, ali i žiri Glasa Srpske. Kruna ovogodišnjeg festivala su nagrade zlatni, srebreni i bronzani kesten, čiji je autor banjalučki umetnik Zoran Bjelošević.

Pre ceremonije otvaranja, generalni konzul Vladimir Nikolić upriličio je ručak za članove beogradskog hora “Viva voks”, kome je prisustvovao i direktor Festivala Aleksandar Pejaković.

Dodela nagrada ovogodišnjeg Kestenburga zakazana je za 20. novembar.