Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању Фестивала студентских позоришта “Кестенбург” Бања Лука 2019 @ 19 November 2019 10:01 AM

Концертом београдског а капела хора “Вива вокс”, у Бања Луци је, 18. новембра 2019. године, отворен трећи Фестивал студентских позоришта “Кестенбург”.

Од укупно 87. представа из целог света које су се нашле у ширем избору овогодишњег Фестивала, три представе из Европе, Азије и Америке чине такмичарски део “Кестенбурга”. Фестивал је отворила представа “Загробни живот” позоришта младих из Сан Франциска, а истог дана публика је имала прилику да погледа и позоришно остварење “Круг живота”, у извођењу ансамбла из Бугарске.

Министар просвете и културе Р. Српске Наталија Тривић рекла је да је овај фестивал јединствен по својој структури и организацији, али и циљној публици на коју жели да остави доминантан утисак, а то су млади. “Студенти су увек спремни да дају више и да изнад својих снага покушају да покажу свој таленат и оно што могу, а сам међународни карактер фестивала показује да је то интересовање велико”, додала је Тривићева.

Директор Фестивала Александар Пејаковић рекао је да овогодишњи, трећи “Кестенбург”, није обиман као претходна два, али да ће се издвајати квалитетом. Он је навео да је први пут предвиђен и пратећи садржај са познатим глумцима из Србије, где је остварена одлична сарадња са “Југоартом” и “Театром на брду”. Он је навео да ће публика у Бања Луци поново имати прилику да види Војина Ћетковића у представи “Ноћ богова”, али и први пут Светлану Цецу Бојковић у делу Николе Пејаковића “Цело тело ту ме боли”.

Најбољу представу фестивала изабраће жири који чине Војин Ћетковић, председник, Неда Симић Жерајић и Никола Коља Пејаковић, чланови, као и жири медија у саставу Владимир Кецмановић, Џевдет Тузлић и Татјана Марјановић, али и жири Гласа Српске. Круна овогодишњег фестивала су награде златни, сребрени и бронзани кестен, чији је аутор бањалучки уметник Зоран Бјелошевић.

Пре церемоније отварања, генерални конзул Владимир Николић уприличио је ручак за чланове београдског хора “Вива вокс”, коме је присуствовао и директор Фестивала Александар Пејаковић.

Додела награда овогодишњег Кестенбурга заказана је за 20. новембар.