Printer Friendly Version Na svečanoj akademiji povodom 44. godine rada Univerziteta u Banja Luci, generalni konzul Vladimir Nikolić dobio Povelju za zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta u Banja Luci, kao i značajan doprinos razvoju visokog obrazovanja za 2018. godinu @ 7 November 2019 02:40 PM

U Narodnom pozorištu Republike Srpske, u Banja Luci, danas je održana svečana akademija povodom 44. godine rada Univerziteta u Banja Luci. Svečanosti su prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi R. Srpske, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, rektor Univerziteta u Banja Luci Radoslav Gajanin, brojni prosvetni radnici, kao i zvanice iz javnog, naučnog, političkog i društvenog života.

Srpski član Predsedništva BiH M. Dodik čestitao je Univerzitetu u Banja Luci 44. godine rada, naglasivši da je svestan  koliko truda ova društveno odgovorna institucija ulaže u vlastiti razvoj i školovanje studenata. On je rekao da Srpska želi stabilan Univerzitet u Banja Luci, kojem će nastaviti da pruža logističku podršku i na planu poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih i uslova rada za osoblje i studente. Dodik koji je na svečanosti dobio Povelju za stalni i konkretan doprinos razvoju te visokoškolske ustanove, dodao je da će se nastaviti rad na važnim pitanjima za Banjalučki univerzitet, kako bi bio što jači, važniji i prilagođeniji potrebama društva, kako bi se dobio što školovaniji kadar koji će biti konkurentan na tržištu rada.

Akademiji je prisustvovao generalni konzul Vladimir Nikolić, koji je tom prilikom dobio Povelju za zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta u Banja Luci, kao i značajan doprinos razvoju visokog obrazovanja za 2018. godinu.

U svom obraćanju, V. Nikolić je zahvalivši se na priznanju, istakao da je priznanje dobila i Srbija, jer u proteklim godinama, koliko se nalazi na funkciji generalnog konzula u R. Srpskoj, nikada nije izgubio iz vida činjenicu da predstavlja Srbiju u Srpskoj i da je za ljubav koju Srpska ima prema Srbiji, želeo i morao da uzvrati na najbolji i najsvrsishodniji način. Nikolić je ukazao da se u svom radu rukovodio principom da ne samo da položaj po sebi određuje čovekovu čast i slavu, nego da pre svega čovek po sebi čini čast i slavu položaja.

Naglasio je da ima veliko poštovanje za obrazovanje i kulturu, dva najvažnija stuba na kojima stoji identitet jednog naroda i da se sa naročitom pažnjom o tome mora voditi računa. “Zajedno sa vama, pravio sam pažljivo biran stalan protok ljudi, ideja, projekata između Srbije i Srpske, onih sila koje jačaju duhovnu snagu našeg naroda. Bez toga, posao diplomate ne vredi puno. Mi smo tu pre svega da bismo povezali ljude, da jačamo veze i pomažemo one snage koje žele jačanje duhovne i intelektualne, obrazovne i kreativne klime u kojoj će jačati naša svest da smo prepoznati i identifikovani kao deo svetske zajednice naroda. Da smo deo sveta i civilizacije. Da smo deo tih tokova najvidljivije je kroz umetnost, kulturu i obrazovanje. Hvala vam na ovom priznanju i u ime R. Srbije i u moje lično ime.

Na Povelju koju ste mi dodelili, gledam kao na krunski dokaz da je Generalni konzulat Srbije u R. Srpskoj bio, a želim i da u buduće bude konstruktivni deo tog zajedničkog napora da jačamo Srbiju i Srpsku i naše bratske veze, zaključio je V. Nikolić.