Printer Friendly Version На свечаној академији поводом 44. године рада Универзитета у Бања Луци, генерални конзул Владимир Николић добио Повељу за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бања Луци, као и значајан допринос развоју високог образовања за 2018. годину @ 7 November 2019 02:38 PM

У Народном позоришту Републике Српске, у Бања Луци, данас је одржана свечана академија поводом 44. године рада Универзитета у Бања Луци. Свечаности су присуствовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Р. Српске, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, ректор Универзитета у Бања Луци Радослав Гајанин, бројни просветни радници, као и званице из јавног, научног, политичког и друштвеног живота.

Српски члан Председништва БиХ М. Додик честитао је Универзитету у Бања Луци 44. године рада, нагласивши да је свестан  колико труда ова друштвено одговорна институција улаже у властити развој и школовање студената. Он је рекао да Српска жели стабилан Универзитет у Бања Луци, којем ће наставити да пружа логистичку подршку и на плану побољшања материјалног статуса запослених и услова рада за особље и студенте. Додик који је на свечаности добио Повељу за стални и конкретан допринос развоју те високошколске установе, додао је да ће се наставити рад на важним питањима за Бањалучки универзитет, како би био што јачи, важнији и прилагођенији потребама друштва, како би се добио што школованији кадар који ће бити конкурентан на тржишту рада.

Академији је присуствовао генерални конзул Владимир Николић, који је том приликом добио Повељу за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бања Луци, као и значајан допринос развоју високог образовања за 2018. годину.

У свом обраћању, В. Николић је захваливши се на признању, истакао да је признање добила и Србија, јер у протеклим годинама, колико се налази на функцији генералног конзула у Р. Српској, никада није изгубио из вида чињеницу да представља Србију у Српској и да је за љубав коју Српска има према Србији, желео и морао да узврати на најбољи и најсврсисходнији начин. Николић је указао да се у свом раду руководио принципом да не само да положај по себи одређује човекову част и славу, него да пре свега човек по себи чини част и славу положаја.

Нагласио је да има велико поштовање за образовање и културу, два најважнија стуба на којима стоји идентитет једног народа и да се са нарочитом пажњом о томе мора водити рачуна. “Заједно са вама, правио сам пажљиво биран сталан проток људи, идеја, пројеката између Србије и Српске, оних сила које јачају духовну снагу нашег народа. Без тога, посао дипломате не вреди пуно. Ми смо ту пре свега да бисмо повезали људе, да јачамо везе и помажемо оне снаге које желе јачање духовне и интелектуалне, образовне и креативне климе у којој ће јачати наша свест да смо препознати и идентификовани као део светске заједнице народа. Да смо део света и цивилизације. Да смо део тих токова највидљивије је кроз уметност, културу и образовање. Хвала вам на овом признању и у име Р. Србије и у моје лично име.

На Повељу коју сте ми доделили, гледам као на крунски доказ да је Генерални конзулат Србије у Р. Српској био, а желим и да у будуће буде конструктивни део тог заједничког напора да јачамо Србију и Српску и наше братске везе, закључио је В. Николић.