Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao Svečanoj akademiji posvećenoj 25. godišnjici Ustavnog suda R. Srpske @ 7 November 2019 08:58 AM

U prostorijama Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske u Banja Luci, dana 6.11.2019, održana je svečana akademija posvećena 25. godišnjici Ustavnog suda R. Srpske. Akademiji su, pored zvanica iz javnog i društvenog života prisustvovali i predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade R. Srpske Radovan Višković, predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović, predsednik Akademije nauka i umetnosti R. Srpske Rajko Kuzmanović, poslanici u NS RS, predstavnici pravosudnih institucija i generalni konzul Vladimir Nikolić.

Predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović je, tim povodom, podsetila da je Ustavni sud R. Srpske čuvar ustavnosti i zakonitosti i da samo jak, autoritativan i efikasan Sud, znači i jaku Srpsku. “Svi znamo da je bez postojanja Ustavnog suda nezamislivo uspostavljanje, ali i razvoj demokratskog društva utemeljenog na pravu, u kojem su principi ustavnosti i zakonitosti dominantni vrednosni, ali i funkcionalni postulati”, naglasila je predsednica R. Srpske. Ona je navela da R. Srpska predstavlja relativno mladu političko-pravnu zajednicu koja je još obuhvaćena različitim aspektima demokratskog, institucionalnog, pravnog, pa i političkog sazrevanja koje se, nažalost, često odvija u nepovoljnom bližem i širem okruženju. “Samim tim, uloga Ustavnog suda R. Srpske u zaštiti, ali i daljoj izgradnji i jačanju svih vrednosnih elemenata bez kojih je savremena, demokratska politička zajednica teško ostvariva, dodatno dobija na značaju, a obeležavanje 25. godina od njegovog osnivanja predstavlja priliku da još jednom ukažemo na nemerljiv doprinos Ustavnog suda u izgradnji R. Srpske i njenom očuvanju”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, R. Srpska spada u grupu država zahvaćenih intenzivnim reformskim, tranzicionim, ali i integracionim procesima, a delovanje Ustavnog suda omogućava da se ti zahtevni procesi realizuju što bezbolnije i da se u najvećoj mogućoj meri izbegnu eventualne devijacije u samom tkivu pravnog sistema. Posebna uloga Ustavnog suda, navela je ona, ogleda se u zaštiti principa horizontalne i vertikalne podele vlasti u R. Srpskoj, a podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što je, inače, tekovina civilizovanog sveta, garantovana je Ustavom R. Srpske. “Time se omogućava da svaka grana vlasti deluje isključivo u okvirima svojih Ustavom i zakonima definisanih nadležnosti, čime se otklanja opasnost od uzurpacije političke i pravne moći, zadiranja jedne grane vlasti ili njenih institucija u nadležnosti drugih i, što je posebno bitno, omogućava se nesmetano funkcionisanje pravnog i političkog sistema R. Srpske”. Cvijanovićeva je ukazala i da je zaštita ustavnosti i zakonitosti obaveza R. Srpske i njenog Ustavnog suda, što podrazumeva i zaštitu ustavnog poretka u BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom, te da to ne može biti samo stvar Ustavnog suda BiH, koji je u svojevrsnom zarobljeništvu većine, koju kod ključnih odluka čine sudije Bošnjaci i sudije stranci. Istakla je da se kao predsednik zalaže za R. Srpsku u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom, u kojoj će svačija prava, individualna i kolektivna, biti maksimalno zaštićena. “Republika Srpska jeste i mora biti dom svih naroda koji u njoj žive i svi se u njoj moraju osećati komotno i sigurno. Mi, koji vršimo javne funkcije i učestvujemo u političkim procesima, moramo o tome da vodimo računa prilikom donošenja odluka ili kreiranja određenih politika”, zaključila je predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović.

Premijer R. Srpske R. Višković je rekao da je Ustavni sud Srpske, stub Republike i sinonim za poštovanje Ustava i zakonitosti, naglasivši da Vlada podržava rad ovog suda.

Predsednik Ustavnog suda R. Srpske Džerard Selman istakao je da ovaj sud radom i postojanjem daje Srpskoj suverenitet u okviru BiH. “Ustavni sud R. Srpske je četvrti stub vlasti i od osnivanja 1994. godine uspešno odgovara na sve izazove”, izjavio je Selman. On je dodao da je R. Srpska utemeljena na najvišim pravnim i demokratskim principima, te da Ustavni sud Srpske ima pravni kontinuitet ustavnog sudovanja na prostoru bivše Jugoslavije.

“Ustavni sud R. Srpske uspešno radi 25. godina. Ovaj sud je nastavio tradiciju klasičnih ustavnih sudova”, izjavio je predsednik Akademije nauka i umetnosti R. Srpske R. Kuzmanović, koji je bio i predsednik Ustavnog suda.