Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао Свечаној академији посвећеној 25. годишњици Уставног суда Р. Српске @ 7 November 2019 08:54 AM

У просторијама Академије наука и уметности Републике Српске у Бања Луци, дана 6.11.2019, одржана је свечана академија посвећена 25. годишњици Уставног суда Р. Српске. Академији су, поред званица из јавног и друштвеног живота присуствовали и председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник НС РС Недељко Чубриловић, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, посланици у НС РС, представници правосудних институција и генерални конзул Владимир Николић.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић је, тим поводом, подсетила да је Уставни суд Р. Српске чувар уставности и законитости и да само јак, ауторитативан и ефикасан Суд, значи и јаку Српску. “Сви знамо да је без постојања Уставног суда незамисливо успостављање, али и развој демократског друштва утемељеног на праву, у којем су принципи уставности и законитости доминантни вредносни, али и функционални постулати”, нагласила је председница Р. Српске. Она је навела да Р. Српска представља релативно младу политичко-правну заједницу која је још обухваћена различитим аспектима демократског, институционалног, правног, па и политичког сазревања које се, нажалост, често одвија у неповољном ближем и ширем окружењу. “Самим тим, улога Уставног суда Р. Српске у заштити, али и даљој изградњи и јачању свих вредносних елемената без којих је савремена, демократска политичка заједница тешко остварива, додатно добија на значају, а обележавање 25. година од његовог оснивања представља прилику да још једном укажемо на немерљив допринос Уставног суда у изградњи Р. Српске и њеном очувању”, истакла је Цвијановићева.

Према њеним речима, Р. Српска спада у групу држава захваћених интензивним реформским, транзиционим, али и интеграционим процесима, а деловање Уставног суда омогућава да се ти захтевни процеси реализују што безболније и да се у највећој могућој мери избегну евентуалне девијације у самом ткиву правног система. Посебна улога Уставног суда, навела је она, огледа се у заштити принципа хоризонталне и вертикалне поделе власти у Р. Српској, а подела власти на законодавну, извршну и судску, што је, иначе, тековина цивилизованог света, гарантована је Уставом Р. Српске. “Тиме се омогућава да свака грана власти делује искључиво у оквирима својих Уставом и законима дефинисаних надлежности, чиме се отклања опасност од узурпације политичке и правне моћи, задирања једне гране власти или њених институција у надлежности других и, што је посебно битно, омогућава се несметано функционисање правног и политичког система Р. Српске”. Цвијановићева је указала и да је заштита уставности и законитости обавеза Р. Српске и њеног Уставног суда, што подразумева и заштиту уставног поретка у БиХ установљеног Дејтонским споразумом, те да то не може бити само ствар Уставног суда БиХ, који је у својеврсном заробљеништву већине, коју код кључних одлука чине судије Бошњаци и судије странци. Истакла је да се као председник залаже за Р. Српску у којој ће сви бити једнаки пред законом, у којој ће свачија права, индивидуална и колективна, бити максимално заштићена. “Република Српска јесте и мора бити дом свих народа који у њој живе и сви се у њој морају осећати комотно и сигурно. Ми, који вршимо јавне функције и учествујемо у политичким процесима, морамо о томе да водимо рачуна приликом доношења одлука или креирања одређених политика”, закључила је председница Р. Српске Ж. Цвијановић.

Премијер Р. Српске Р. Вишковић је рекао да је Уставни суд Српске, стуб Републике и синоним за поштовање Устава и законитости, нагласивши да Влада подржава рад овог суда.

Председник Уставног суда Р. Српске Џерард Селман истакао је да овај суд радом и постојањем даје Српској суверенитет у оквиру БиХ. “Уставни суд Р. Српске је четврти стуб власти и од оснивања 1994. године успешно одговара на све изазове”, изјавио је Селман. Он је додао да је Р. Српска утемељена на највишим правним и демократским принципима, те да Уставни суд Српске има правни континуитет уставног судовања на простору бивше Југославије.

“Уставни суд Р. Српске успешно ради 25. година. Овај суд је наставио традицију класичних уставних судова”, изјавио је председник Академије наука и уметности Р. Српске Р. Кузмановић, који је био и председник Уставног суда.