Printer Friendly Version Изложбом “Европски феномени из колекције Галерије Матице Српске” завршена манифестација “Дани Србије у Српској” @ 25 October 2019 10:16 AM

Изложбом “Европски феномени из колекције Галерије Матице Српске из Новог Сада”, која је отворена у Музеју савремене уметности Републике Српске, у Бања Луци, дана 24.10.2019. године, завршена је манифестација “Дани Србије у Српској”.


Изложба је настала 2018. године поводом обележавања Године европског културног наслеђа и представља уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. У оквиру поставке издвојене су четири целине и теме, а то су: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. Изложбу прати и двојезична публикација “Европски феномени у колекцији Галерије Матице Српске” са текстовима кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Мирославе Жарков, Луке Кулића и Станиславе Јовановић и репродукцијама изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице Српске.

Изложбу је свечано отворила Наталија Тривић, министар просвете и културе у Влади Републике Српске, а отварању су поред великог броја личности из културног и јавног живота Бања Луке присуствовале и Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа у Влади Републике Србије, др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене уметности Р. Српске, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице Српске, као и генерални конзул Владимир Николић.

Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа у Влади Републике Србије је у поздравном говору истакла добру сарадњу Србије и Српске у области културе и посебно се захвалила Генералном конзулату на помоћи и подршци у организовању и реализацији манифестације.

Манифестација “Дани Србије у Српској”, отворена је балетском представом “Ко то тамо пева” Народног позоришта из Београда, 10. октобра о.г у Бања Луци, а током две недеље, у градовима широм Републике Српске, представљен је богат културно-уметнички програм Србије.