Printer Friendly Version Потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић присуствовао додели првих стипендија Удружења “Привредник Р. Српске” @ 24 October 2019 09:53 AM

У културном центру Бански двор, 23.10.2019. године, одржана је свечана академија добротворног удружења “Привредник Р. Српске” и том приликом уручене су прве стипендије за 26 ученика и осам студената из породица слабијег имовинског стања. Стипендије су добили средњошколци и студенти, који су остварили натпросечне резултате у досадашњем школовању.

Друштво “Привредник Републике Српске” основали су, 2018. године, Академија наука и уметности Р. Српске, два јавна универзитета и Привредна комора Р. Српске, по узору на истоимено друштво које у Србији и Хрватској, уз прекиде, ради од средине 19. века.

Поводом доделе стипендија, председник удружења Горан Рачић захвалио је Влади Р. Српске, Министарству просвете и културе Р. Српске на челу са министарком Наталијом Тривић и другим републичким институцијама за помоћ и подршку “Привреднику”. Он је навео да је веома важно подржати младе и талентоване ученике и студенте, а посебно оне који немају финансијску могућност да се школују, износећи  конкретне услове који требају да буду испуњени да би неко био стипендиста Фондације. Рачић је додао да су стипендисти подељени у три категорије, у првој су они који се школују у месту пребивалишта, у другој они који се школују у општини, али су из удаљених сеоских средина и морају да путују неколико десетина километара, док трећу групу чине студенти који се школују ван места пребивалишта. У складу са наведеним, стипендија за прву категорију износи 300.00 КМ (око 153.00 евра), за другу 350.00 КМ (око 179.00 евра), а за трећу 400.00 км (око 205.00 евра). Према његовим речима, стипендије важе до краја школске 2019/2020 године, када ће се расписати нов конкурс.

Министарка просвете и културе у Влади Р. Српске Наталија Тривић, изјавила је да је улагање у знање, једна од најбољих инвестиција и да је Влада Српске опредељена да подржи младе и талентоване људе, који ће својим знањем развијати Републику. Тривићева је навела да је стипендирање путем Добротворног удружења “Привредник” само један од видова подршке талентованим ученицима и студентима, подсећајући да Влада Српске и локалне заједнице сваке године подржавају средњошколце и студенте кроз неколико линија стипендирања. “Желимо да подржимо ове младе људе да стекну најбоља знања, како би Српска у будућности имала људе који ће је знањем развијати у привредном, друштвеном и политичком смислу”, истакла је Тривићева и нагласила да ће то квалификовати Српску као друштво знања.

Председник Народне скупштине Р. Српске Недељко Чубриловић, изјавио је су овакви примери добри, да удружења прате нечији рад, у овом случају рад младих људи и да подржавају и награђују исти.
Потпредседник Владе Р. Српске Антон Касиповић рекао је да прва генерација стипендиста има велику одговорност, јер се од њих очекује да постану ослонац Р. Српске. “Објективно говорећи, нема Српска у шта друго гледати, осим у напредак у вашим каријерама, ваше образовање, труд и рад”, поручио је Касиповић. Он је изразио захвалност свима који су, следећи оно што траје више од стотину година, препознали могућности и добра решења привредника, нагласивши посебну захвалност делегацији Војводине и Новог Сада јер су, према његовим речима, били довољно инспиративни да подстакну идентична размишљања у Бања Луци и Р. Српској.

“Само гесло Привредника – рад, штедљивост, честитост, говори о суштини деловања Привредника. Суштина је помагање талентованој деци, да се ишколују, да буду онај најквалитетнији део друштва и да они наставе ову акцију”, истакао је потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић.

Академији су присуствовали бројни министри у Влади Р. Српске, представници НС РС, потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, генерални конзул Р. Србије Владимир Николић, као и бројни привредници и званице из јавног и друштвеног живота.