Printer Friendly Version У Бања Луци отворена манифестација “Дани Србије у Српској” @ 11 October 2019 09:34 AM

Балетском представом “Ко то тамо пева” Народног позоришта из Београда 10. октобра 2019. године у Бањалуци је отворена манифестација “Дани Србије у Српској”, у оквиру које ће до 24. октобра у градовима широм Српске бити представљен богат културно-уметнички програм Србије.

У изјави за медије, генерални конзул Владимир Николић изразио је задовољство што ће се Србија у оквиру ове манифестације представити публици у Српској репрезентативним делима своје културе и оценио да је то наставак добре и плодоносне сарадње између Србије и Републике Српске у свим сегментима. "Овог пута тема је култура и Србија ће се Српској представити са осам изразито вредних културних догађаја у неколико градова", истакао је Николић.

Помоћник министра културе и информисања Србије Асја Драча Мунтеан том приликом је рекла да се значај ове манифестације огледа у јачању веза Српске и Србије. “Желимо да продубимо везе Србије и Српске, имамо значајне планове, те очекујем да ћемо следеће године имати значајне заједничке програме и копродукције”, изјавила је Мунтеан.

Министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић, нагласила је да је изузетно важно да Српска и Србија имају континуитет сарадње, те да су дефинисањем српског културног простора, заправо, дефинисале и да културне границе не постоје. Управник Народног позоришта Београд Ивана Вујић Коминац рекла је да је гостовање балетског ансамбла тек почетак добре сарадње два национална театра.

Директор Балета Народног позоришта Београд Константин Костјуков рекао је да је представа “Ко то тамо пева” направљена 2004. године, те да није било лако филм пренети на позорницу.

Отварању манифестације у Народном позоришту Републике Српске присуствовали су председник и потпредседник Владе Републике Српске Радован Вишковић и Сребренка Голић, министри у Влади Српске, директор Народног позоришта Српске Ненад Новаковић, те представници културног, политичког и друштвеног живота.

Програм "Дани Србије у Српској" биће настављен 11.октобара  концертом квартета Београдске филхармоније у Дому културе у Братунцу, док је 12.10. предвиђен наступ Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије "Венац", у Центру за културу и образовање у Добоју.

Ансамбл "Венац" наступиће у недељу, 13. октобра у Дому културе у Козарској Дубици, а истог дана у Културном центру у Требињу биће одржан концерт квартета Београдске филхармоније.
"Дани Србије у Српској" биће настављени 16. октобра концертом Србских православних појаца у Културном центру Требиње, а 18. октобра у Центру за културу "Семберија" у Бијељини.

Завршна манифестација биће одржана у Музеју савремене уметности Републике Српске у Бањалуци где ће 24. октобра бити отворена изложба Галерије Матице српске - "Европски феномени".

Организатор "Дана Србије у Српској" је Министарство културе и информисања Р. Србије уз подршку Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци