Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању 16. саветовања “Октобарски правнички дани” у Бања Луци @ 4 October 2019 09:10 AM

Под покровитељством Владе Републике Српске, односно Министарства правде, у Бања Луци је 3.октобра 2019. године почело 16. саветовање “Октобарски правнички дани”, на којем ће бити изложено 89. реферата, 111. истакнутих стручњака из свих области права.

Организатори саветовања су Удружење правника Српске и Правни факултет Универзитета у Бања Луци, суорганизатори су Нотарска комора Српске, Адвокатска комора Српске, Центар за едукацију судија и тужилаца и Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаном отварању присуствовала је председница Р. Српске Жељка Цвијановић, која је рекла да чињеница да се Октобарски правнички дани одржавају 16. пут, јасно сведочи о значају и квалитету догађаја, као и да је он прерастао у традиционални сусрет најистакнутијих правних стручњака из региона као прилика за размену мишљења, искуства и знања у области правних наука.

“Број истакнутих правних стручњака који присуствују овогодишњем скупу, као и чињеница да је током сесија предвиђено да се, у оквиру опште теме “Изградња и функционисање правног система”, разматра шест различитих правних области, упућују на то да ће и овогодишњи скуп бити обележен динамичном стручном расправом, те да ће бити прилика за размену искустава, али и стицање нових знања”, истакла је Цвијановићева на отварању саветовања.

Она је нагласила и да се значај “Октобарских правничких дана” огледа и у непосредној афирмацији саме правне науке и изразила уверење да земље региона у том контексту не заостају за номинално развијенијим светом којем, у погледу уређености и стандарда живота у целини, сви теже. Говорећи из перспективе председника Р. Српске, као некога чија је, како је рекла, једна од уставних функција управо да обезбеђује и манифестује политичко, правно, али и институцинално јединство Српске, као јединственог и недељивог правног ентитета, Цвијановићева је нагласила да је Р. Српска заједница темељена на праву, са свим неопходним уставним прерогативима који сачињавају елементе њеног правног идентитета. Подсетивши да је Р. Српска прошла много изазова, да је била изложена различитим притисцима и насртајима, она је навела да су управо то њено правно утемељење и изграђеност представљали најснажније средство њене одбране, одбране њених институција, надлежности и субјективитета. “Било би наивно веровати да су изазови по Р. Српску окончани, те је стога и потреба за јачањем правних инструмената који су јој на располагању, као и правних знања уопште, још израженија. Као председник, могу рећи да сам поносна што смо, у готово немогућим околностима, успели обезбедити пуну институционалну, политичку и финансијску стабилност Р. Српске”, нагласила је.

У обраћању на саветовању, председница Р. Српске је навела да не треба бити лажно скроман и занемарити чињеницу да је Српска данас једина у потпуности функционална и самоодржива целина у БиХ. Они који покушавају да оспоре Р. Српску и кључне елементе њеног идентитета, треба да имају на уму да је Српска више него способна и капацитирана да се свим расположивим правним, али и политичким средствима брани, нагласила је. “Републику Српску градимо као модерну заједницу која се темељи на праву, као демократско друштво у којем ће права и слободе, индивидуалног или колективног карактера, бити у потпуности заштићени. За све младе правно-политичке заједнице, а Р. Српска то јесте, од превасходног значаја је изградња кохерентног правног система, али и ефикасног, хијерархијски устројеног правног поретка у којем ће дефинисана права и обавезе бити искључиви оквир понашања и деловања како институција, тако и правних и физичких лица”. Она је навела да као председник Р. Српске поздравља сваку иницијативу, догађај и манифестацију, који имају циљ афирмацију правне науке, стручно усавршавање младих правника и, генерално, развој научних сазнања у правној науци.

Председник удружења правника Р. Српске Рајко Кузмановић, оценио је да ово удружење и Правни факултет Универзитета у Бања Луци 16. пут успешно организују “Октобарске правничке дане” и истакао да су бројне активности Удружења правника Р. Српске, а да је једна од њих формирање Савеза удружења правника, заједно са колегама из Р. Србије.

 

Свечаном отварању “Октобарских правничких дана”, присуствовао је велики број професора и правних стручњака из Р. Српске, Федерације БиХ, Србије и земаља окружења, као и генерални конзул Владимир Николић.