Printer Friendly Version Генерални конзул В. Николић присуствовао откривању бисте Петра Другог Петровића Његоша у Бања Луци @ 30 September 2019 10:02 AM

У центру Бања Луке, дана 26.9.2019. године, свечано је откривена биста Петра Другог Петровића Његоша, дар Српске православне цркве (СПЦ) поводом 800. година самосталности СПЦ и као знак захвалности граду.


Бисту су у дворишту Архива Републике Српске открили градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и старешина храма Христа Спаситеља Драган Максимовић, а само дело је рад једног од највећих српских вајара Сретена Стојановића.
Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић је, приликом откривања бисте, истакао да је Његош једна од најзначајнијих личности у српској историји, поготово имајући у виду  време и околности у којима је стварао. “Много идеја којима се бавио и данас су отворене, од борбе за националну слободу, очување јединства народа, обезбеђивања закона и правде, увођења државе на просторима на којима је деловао, па до његових свевремених књижевних порука”, истакао је Радојичић.

Министар просвете и културе Р. Српске Наталија Тривић је, истакавши да су бисте аутентична обележја важних личности, чија су дела и данас жива, додала да је откривање бисте начин да се великим људима одужимо за све што су урадили и да њихово дело оставимо у наследство будућим генерацијама. Културно наслеђе је нешто што сви морају поштовати, нагласила је.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да је биста дар Српске православне црквене општине Бања Лука граду, као знак захвалности и поводом 800. година самосталности СПЦ, у чије су темеље себе уградили многи српски великани.

Свечаности су присуствовали председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, многобројни директори образовних и установа културе и генерални конзул Владимир Николић.