Printer Friendly Version Генерални конзул В. Николић у Добоју присуствовао Свечаној академији "Егзодус и трајање" - подсетник на ратна дешавања у Возући @ 10 September 2019 11:42 AM

У организацији Завичајног удружења Завидовићана са седиштем у Добоју, дана 09. септембра 2019. године одржана је академија "Егзодус и трајање"- подсетник на ратна дешавања у Возући.

У свом обраћању на академији, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, нагласила је да чињеница да се некадашњи мештани окупљају и воле свој крај показује трајност и непобедивост, те да се не сме заборавити тежина злочина који је почињен на подручју Возуће 1995. године. Истакла је да је народ на том подручју 1995. године претрпео страхоте, да је више од 30 села спаљено, да је око 2.000 људи протерано са вековних огњишта и да је забележен велики број страдалих цивила и бораца.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, том прилико је рекао да је веома значајно окупљање на академији "Егзодус и трајање", да би се указало на истину о страдању Срба коју је потиснуо међународни фактор, а односи се на етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.

М.Додик је између осталог нагласио, да је важно окупити се, послати поруку захвалности, пре свега граду Добоју, који је био прва станица помоћи људима из Возуће, који им је помогао да се интегришу и започну нови живот.

Aкадемији "Егзодус и трајање" - подсетник на ратна дешавања, присуствовали су, поред председнице Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и посланик у Парлементарој скупштини БиХ из Добоја Обрен Петровић, градоначелник Добоја Борис Јеринић, председнк Скупштине града Добоја Сања Вулић, посланик у Народној скупштини РС Данијел Јошић, делегат у Вeћу народа РС Јасна Лукић, некадашњи ратни комадант Граничног пука Војске Србије на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, ветеран са Кошара Ненад Станић, аташе Војске Србије у БиХ пуковник Данко Штрбац,  представници удружења из протеклог одбрмабено-отаџбинског рата, те многи истакнути појединци из друштвено-политичког живота града Добоја и бројни грађани.

Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци академији је присуствовао генерални конзул Владимир Николић.