Printer Friendly Version Отворена манифестација Дани Српске у Србији @ 5 September 2019 01:56 PM

Манифестација „Дани Српске у Србији”, која се одржава седму годину заредом, почела је свечаном академијом на Великој сцени Народног позоришта.

 

Смотру која ће до 10. септембра у 21 граду у Р.Србији промовисати културу, привреду, науку и уметност отворио је Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине. Он је овом приликом дао иницијативу и замолио за подршку да се манифестација убудуће зове „Дани Српске и Србије”.

Овим називом, како је појаснио Додик, упућује се на јединство које мора де се негује и додао да Република Српска има све елементе државности и испуњава све критеријуме да буде међународно верификована као држава.

Многобројне званице поздравио је Млађен Цицовић,  шеф Представништва Републике Српске у Србији, који је организатор манифестације и њен покретач. “Ови програми нису само слика тренутног стања, већ указују колико је снажна веза између Српске и Србије – казао је том приликом М. Цицовић.

Министар одбране Р. Србије, Александар Вулин, на манифестацији "Дани Српске у Србији" је рекао да између  Републике Српске и Републике Србије односи никада нису били бољи и то не само што је то неко декларативно пријатељство, већ зато што су то односи који су делатни, који су животни и да Република Србија коју води Александар Вучић, помаже Републици Српској.

Викарни епископ ремезијански Стефан пренео је поруку патријарха Иринеја у којој се, између осталог, наглашава важност одржавања ове манифестације у години када се слави осам векова самосталности СПЦ, па је то прилика да се присетимо наших историјских извора.

Свечаности су присуствовали званичници Србије и Српске, представници СПЦ, чланови дипломатског кора, чланови САНУ и Академије наука и уметности РС, генерали војске и полиције Србије и Српске, као и личности из културног и јавног живота.

Свечаној академији у Народном позоришту у Београду, којом је отворена манифестација „Дани Републике Српске у Србији” присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.