Printer Friendly Version U Čelincu otvoren most “Srbija”, izgrađen i sredstvima Vlade R. Srbije @ 29 July 2019 08:39 AM

U Čelincu je, 25. jula 2019. godine, svečano otvoren novi gradski most “Srbija”, u čiju gradnju su ova lokalna zajednica, Vlada R. Srpske i  Vlada R. Srbije uložile oko 1.7 miliona konvertibilnih maraka.

Most koji je otvoren u okviru obeležavanja Dana i krsne slave opštine Čelinac, svečano su otvorili predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi R. Srbije Zoran Đorđević i načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković.

Predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović je rekla da je želja republičkih vlasti da svaka opština u Srpskoj dobije ono što je potrebno, most, školu i put. Ona je istakla da je važno što je Srbija uvek uz Srpsku i zahvalila se, tom prilikom, predsedniku R. Srbije A. Vučiću i premijerki A. Brnabić, ukazavši da je kroz razne projekte, Srbija ostavila trag u svakoj opštini Srpske. Cvijanović je dodala i da je u funkciju stavljen most koji će rešiti pitanje poplava u Čelincu, koje su u prethodnom periodu pravile probleme građanima opštine. “Ponosna sam što sam u vreme dok sam bila predsednica Vlade donela i ovu odluku da se izgradi ovaj most i da se reši problem poplava, znajući da smo imali teška iskustva”, rekla je ona, naglasivši da da joj je posebno drago što je ovo još jedan od objekata koji je finansijski podržala Srbija.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi R. Srbije Zoran Đorđević, čestitavši građanima Čelinca Dan opštine i krsnu slavu, rekao je da su Srbija i Srpska neraskidivo povezane i da je ta veza obeležena ljubavlju, koja je javna. Srbija će nastaviti da ulaže u R. Srpsku, kroz gradnju škola, vrtića, mostova i puteva i da su temelje odnosa dve strane, postavili predsednik R. Srbije A. Vučić i bivši predsednik R. Srpske M. Dodik, naglasio je ministar Đorđević.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković, rekao je da Čelinac ima trostruki povod za slavlje, jer slavi Dan opštine, krsnu slavu i otvaranje novog gradskog mosta. Zeljković je ranije rekao da je lokalna Skupština jednoglasno odlučila da novi most nosi naziv Gradski most “Srbija”, jer je Srbija donirala 250,000 evra za njegovu izgradnju.

Svečanom otvaranju novog gradskog mosta prisustvovao je i predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović, koji je novinarima rekao da je izgradnja mosta nastavak dobre saradnje vlade Srbije i Srpske i da predstavlja kraj mukama meštanima Čelinca u vreme velikih poplava. On je poručio da mostovi uvek spajaju i da most u Čelincu ima posebnu simboliku, jer su ga finansirale dve vlade i rešava veliki problem građana, što je ogroman uspeh.

Svečanost je završena vatrometom i dodelom zahvalnica i poklona, predsednici R. Srpske Ž. Cvijanović, predsedniku R. Srbije A. Vučiću, kao i generalnom konzulu R. Srbije u Banja Luci Vladimiru Nikoliću, a najveće opštinsko priznanje uručeno je ministarki za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi R. Srpske Srebrenki Golić.

Svečanom otvaranju novog Gradskog mosta, prisustvovao je veliki broj visokih zvanica, ličnosti iz javnog i kulturnog života i crkvenih velikodostojnika, kao i okupljenih građana. Svečanosti su, ispred Generalnog konzulata R. Srbije, prisustvovali generalni konzul u R. Srpskoj V. Nikolić i vicekonzul P. Nikolić.