Printer Friendly Version У Челинцу отворен мост “Србија”, изграђен и средствима Владе Р. Србије @ 29 July 2019 08:35 AM

У Челинцу је, 25. јула 2019. године, свечано отворен нови градски мост “Србија”, у чију градњу су ова локална заједница, Влада Р. Српске и  Влада Р. Србије уложиле око 1.7 милиона конвертибилних марака.

Мост који је отворен у оквиру обележавања Дана и крсне славе општине Челинац, свечано су отворили председница Р. Српске Жељка Цвијановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Р. Србије Зоран Ђорђевић и начелник општине Челинац Момчило Зељковић.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић је рекла да је жеља републичких власти да свака општина у Српској добије оно што је потребно, мост, школу и пут. Она је истакла да је важно што је Србија увек уз Српску и захвалила се, том приликом, председнику Р. Србије А. Вучићу и премијерки А. Брнабић, указавши да је кроз разне пројекте, Србија оставила траг у свакој општини Српске. Цвијановић је додала и да је у функцију стављен мост који ће решити питање поплава у Челинцу, које су у претходном периоду правиле проблеме грађанима општине. “Поносна сам што сам у време док сам била председница Владе донела и ову одлуку да се изгради овај мост и да се реши проблем поплава, знајући да смо имали тешка искуства”, рекла је она, нагласивши да да јој је посебно драго што је ово још један од објеката који је финансијски подржала Србија.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Р. Србије Зоран Ђорђевић, честитавши грађанима Челинца Дан општине и крсну славу, рекао је да су Србија и Српска нераскидиво повезане и да је та веза обележена љубављу, која је јавна. Србија ће наставити да улаже у Р. Српску, кроз градњу школа, вртића, мостова и путева и да су темеље односа две стране, поставили председник Р. Србије А. Вучић и бивши председник Р. Српске М. Додик, нагласио је министар Ђорђевић.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић, рекао је да Челинац има троструки повод за славље, јер слави Дан општине, крсну славу и отварање новог градског моста. Зељковић је раније рекао да је локална Скупштина једногласно одлучила да нови мост носи назив Градски мост “Србија”, јер је Србија донирала 250,000 евра за његову изградњу.

Свечаном отварању новог градског моста присуствовао је и председник НС РС Недељко Чубриловић, који је новинарима рекао да је изградња моста наставак добре сарадње владе Србије и Српске и да представља крај мукама мештанима Челинца у време великих поплава. Он је поручио да мостови увек спајају и да мост у Челинцу има посебну симболику, јер су га финансирале две владе и решава велики проблем грађана, што је огроман успех.

Свечаност је завршена ватрометом и доделом захвалница и поклона, председници Р. Српске Ж. Цвијановић, председнику Р. Србије А. Вучићу, као и генералном конзулу Р. Србије у Бања Луци Владимиру Николићу, а највеће општинско признање уручено је министарки за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Р. Српске Сребренки Голић.

Свечаном отварању новог Градског моста, присуствовао је велики број високих званица, личности из јавног и културног живота и црквених великодостојника, као и окупљених грађана. Свечаности су, испред Генералног конзулата Р. Србије, присуствовали генерални конзул у Р. Српској В. Николић и вицеконзул П. Николић.