Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао потписивању Споразума о пројектима финансираним из донаторских средстава Владе Републике Србије @ 2 July 2019 10:28 AM

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић потписала је данас, 1. јула 2019.г, у име Владе Републике Српске појединачне споразуме о пројектима који се финансирају средствима из донације Владе Републике Србије, са крајњим корисницима средстава – градоначелницима и начелницима 42. локалне заједнице Републике Српске.

Споразуме о финансирању пројеката потписали су градоначелници Бања Луке, Приједора, Градишке, Добоја, Бијељине, Зворника и Источног Сарајева, као и начелници општина: Козарска Дубица, Нови Град, Лакташи, Србац, Прњавор, Кнежево, Шипово, Мркоњић Град, Тесли, Петрово, Брод, Модрича, Вукосавље, Шамац, Пелагићево, Братунац, Власеница, Милићи, Шековићи, Трново, Пале, Фоча, Рогатица, Калиновик, Љубиње, Источни Стари Град, Чајниче, Челинац, Билећа, Костајница, Гацко, Рибник, Ново Горажде, Осмаци и Лопаре.

Одлуком Владе РС о прихватању донаторских средстава Владе Републике Србије (број 04/1-012-2-1430/19, од 30.5.2019. године - објављена у Службеном гласнику РС бр. 48 од 12.6.2019. године), прихваћена су средства донације у укупном износу од 9.300.000,00 евра (18.189.219,00 КМ), која су РС одобрена као једнократна помоћ ради реализације започетих пројеката сарадње у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске.

Ставом II исте одлуке, прецизирано је да ће се дозначена средства користити за реализацију капиталних пројеката у јединицама локалне самоуправе у РС, која се крећу од 50.000 до 500.000 евра, као и за јединице локалне самоуправе у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом.
Министарка финансија РС Зора Видовић је рекла да је Србија, у оквиру механизма сарадње, Српској до сада одобрила 24,4 милиона евра донаторских средстава и нагласила да ће средства од 9,3 милиона евра бити утрошена на реализацију пројеката које су кандидовале локалне заједнице.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, захваливши се на донацији, рекао је новинарима да је овај град добио 900.000 евра за реализацију два пројекта. Мањи пројекат, чија је вредност 100.000 евра, односи се на изградњу дечијег вртића у Дому за незбринуту децу “Рада Врањешевић” и већи у износу од 800.000 евра, који се односи на изградњу тронаменског објекта у насељу Петрићевац, а реч је о месној заједници, амбуланти породичне медицине и вртићу. Он је додао да је део средстава за реализацију пројеката, обезбедио и град Бања Лука.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић, захвалио је Влади Србије за континуирану помоћ општинама у Српској и додао да је општина добила 300.000 евра, за реконструкцију школских објеката и набавку санитетског возила.

Потписивању наведених споразума са градоначелницима и начелницима општина присуствовао је и генерални конзул Србије у Републици Српској, Владимир Николић. Присутним представницима медијских кућа, Николић је поручио: „Мени је задовољство што присуствујем потписивању споразума. Србија од 2014. године улаже значајна средства за реализацију пројеката у Републици Српској. Верујем да ће та средства бити утрошена на добробит грађана свих општина којима су средства додељена, а све ово показује колико је Србија привржена Републици Српској. Србија са великом љубављу даје ова средства, а љубав се најбоље манифестује давањем”.