Printer Friendly Version Обележено 77 година од Битке на Козари @ 1 July 2019 12:57 PM

На Мраковици је дана 30. јуна 2019 године обележено је 77 година од Битке на Козари. Програм обележавања  је почео парастосом код Спомен-крста а настављен полагањем венаца и уметничким програмом у споменичком комплексу Мраковица.

Скупу који су заједнички организовали ресорни одбори Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, присуствовали су и венце положили председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, делегација Народне Скупштине Републике Српске, делегација Владе Републике Српске, представник руске амбасаде у БиХ, представници СУБНОР-а.

Програму обележавања присуствовали су и представници политичког, јавног и културног живота Републике Српске, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и многобројни грађани.

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик обраћајући се присутнима је рекао да историјске чињенице које се могу видети на спомен–обележјима говоре о страдању српског народа, да је НДХ        покушала да уништи српски народ и да је у усташким логорима убијен огроман број српске деце. Нагласио је као  обавезу власти Р. Српске и Србије,  да се обележавају дани сећања на српска страдања у ослободилачким ратовима.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић изјавила је да  жртве Козаре никада нису добиле ни домаћу, ни међународну пажњу, а обавеза је данашњих и будућих генерација да се исправљају такве грешке. Додала је, да се не сме на политички ни на било који други начин играти  са оним жртвама које су стајале или стоје иза народа, нити са слободом која се данас ужива, а поготово не са оним  што представља институционални оквир и заштиту за будућност.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана. Симбол је  страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа у којој је убијено 40 000 цивила, а 68 000 је заробљано и одведено у логоре.

Програму обележавања Битке на Козари, парастосу и полагању венаца, присуствовао је конзул Драган Протић.