Printer Friendly Version У манастиру Осовица код Српца, обележен Видовдан, крсна слава Војске Р. Српске @ 28 June 2019 03:12 PM

Служењем Свете архијерејске литургије и парастосом српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, у манастиру Осовица, код Српца, обележен је Видовдан, крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Литургији, коју је служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, присуствовали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар енергетике и рударства у Влади Р. Српске Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, представници политичког, јавног и културног живота, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и многобројни грађани.


Председница Р. Српске Жељка Цвијановић рекла је да је значајно окупљање на важне датуме попут данашњег и одавање признања онима који су дали свој живот за Р. Српску, као и да је обавеза свих грађана да јачају и развијају Српску. Она је нагласила да су институције Р. Српске опредељене за развој и јачање Републике и додала да ће најважније битке бити у области образовања, запошљавања и развоја. Цвијановић је истакла и да је Видовдан велики празник, јер се много важних одлука и битака за српски народ, догодило на данашњи дан и изразила уверење да ће припадници Трећег пешадијског (Р. Српска) пука и у будућности, бити посвећени миру и јачању стабилности и да ће са поносом и поштовањем, наставити да баштине светлу традицију Војске Р. Српске и професионално одговарају на све изазове.

Свечаности обележавања Видовдана и крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, присуствовао је вицеконзул Перица Николић.