Printer Friendly Version U Banja Luci 20. juna 2019. godine u Vladi Republike Srpske organizovan prijem za decu sa Kosova i Metohije @ 28 June 2019 03:01 PM

U organizaciji Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, u administrativnom centru Vlade Republike Srpske, organizovan je prijem za oko 900 učenika osnovnih škola sa KiM, koji od 16. do 23. juna borave u 18. lokalnih zajednica sa teritorije R. Srpske.


U okviru projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, 900. učenika u pratnji 80. nastavnika i 26. mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji svojih roditelja, po osmi put borave u Republici Srpskoj, s ciljem upoznavanja Republike Srpske i druženja sa svojim vršnjacima.

Prijemu u Vladi Republike Srpske, prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar prosvete i kulture Natalija Trivić, predsednik Organizacionog odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, predsednica Udruženja roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice Ivana Rakić i brojni načelnici opština sa teritorije R. Srpske.

Predsednik Vlade R. Srpske Radovan Višković istakao je zahvalnost organizatorima projekta i porodicama sa teritorije R. Srpske koje su primile decu sa KiM i naglasio da su institucije Srpske na raspolaganju deci sa KiM i njihovim roditeljima, jer su veze srpskog naroda neraskidive. “Morate znati da ste kod braće i prijatelja, da ste dobrodošli, a želja mi je da se sa najboljim uspomenama iz R. Srpske vratite svojim kućama”, rekao je Višković.

Ministar prosvete i kulture u Vladi R. Srpske Natalija Trivić istakla je da se proteklih osam godina otvaraju vrata za braću sa Kosova i Metohije, na šta je R. Srpska izuzetno ponosna, a da je od neizmerne važnosti i što su ove godine, po prvi put, ugošćena i deca sa posebnim potrebama.

Predsednik Udruženja roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice Ivana Rakić zahvalivši se Vladi R. Srpske i porodicama koje su ih ugostile, napomenula je da je R. Srpska do sada mnogo puta pomogla srpski narod na KiM i decu sa posebnim potrebama.

Prijemu u administrativnom centru Vlade R. Srpske, ispred Generalnog konzulata prisustvovao je konzul Dragan Protić.