Printer Friendly Version U Banja Luci 18.juna 2019. godine potpisan Sporazum o zajedničkim aktivnostima u oblasti obezbeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju @ 28 June 2019 02:47 PM

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi R. Srbije Mladen Šarčević i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi R. Srpske Srđan Rajčević, potpisali su u Banja Luci, dana 18.6.2019. g, Sporazum o zajedničkim aktivnostima u oblasti obezbeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju.

Sporazum se zasniva na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama R. Srpske i R. Srbije i pruža mogućnost međusobnog priznanja statusa akreditovanih visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

“Potpisivanje Sporazuma trebalo bi da doprinese da agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i Srbije, sarađuju na planu utvrđivanja standarda i kvaliteta u toj oblasti obrazovanja i na dobrobit studenata. Obrazovanje treba da povezuje nacije, a pogotovo one koje imaju isti pismo, jezik i kulturu”, istakao je Šarčević.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi R. Srpske Srđan Rajčević, rekao je da će Sporazumom, status akreditovanih visokoškolskih ustanova biti međusobno priznavan po zahtevu, odnosno shodno zajedničkim registrima i evidencijama. “Ako na primer, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske izda rešenje da je jedna republička visokoškolska ustanova akreditovana, skupa sa studijskim programima, onda će se taj status priznati i u Srbiji i obrnuto”, ukazao je Rajčević.