Printer Friendly Version У Бања Луци 18.јуна 2019. године потписан Споразум о заједничким активностима у области обезбеђења квалитета и признавању акредитација у високом образовању @ 28 June 2019 02:45 PM

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Р. Србије Младен Шарчевић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Р. Српске Срђан Рајчевић, потписали су у Бања Луци, дана 18.6.2019. г, Споразум о заједничким активностима у области обезбеђења квалитета и признавању акредитација у високом образовању.

Споразум се заснива на Споразуму о специјалним и паралелним везама Р. Српске и Р. Србије и пружа могућност међусобног признања статуса акредитованих високошколских установа и студијских програма.

“Потписивање Споразума требало би да допринесе да агенције за акредитацију високошколских установа Српске и Србије, сарађују на плану утврђивања стандарда и квалитета у тој области образовања и на добробит студената. Образовање треба да повезује нације, а поготово оне које имају исти писмо, језик и културу”, истакао је Шарчевић.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Р. Српске Срђан Рајчевић, рекао је да ће Споразумом, статус акредитованих високошколских установа бити међусобно признаван по захтеву, односно сходно заједничким регистрима и евиденцијама. “Ако на пример, Агенција за акредитацију високошколских установа Српске изда решење да је једна републичка високошколска установа акредитована, скупа са студијским програмима, онда ће се тај статус признати и у Србији и обрнуто”, указао је Рајчевић.