Printer Friendly Version Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić 17. juna 2019 prisustvovala regionalnoj konferenciji “Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak“ @ 28 June 2019 02:36 PM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodila je delegaciju koja je 17 juna 2019. godine prisustvovala regionalnoj konferenciji “Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak“ održanoj u Banskom dvoru u Banja Luci. U delegaciji je bio i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević.


Konferenciji su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, predstavnici najvećih telekomunikacionih kompanija i stručne javnosti iz regiona.

Obraćajući se prisutnima predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je rekla da je digitalizacija i intelektualna svojina važna tema za brži ekonomski razvoj, na koju se ne obraća pažnja, da je jako važna za evropske integracije gde je i jedno od poglavlja posvećeno intelektualnoj svojini, a na intelektualnoj svojini zasnovane su  najmoćnije svetske ekonomije.

Predsednik Vlade  Republike Srpske Radovan Višković rekao je da treba zaštiti intelektualnu svojinu kroz zakone. Naglasio je da industrijska i intelektualna svojina, današnji razvoj privrede i novih tehnologija, da je sve to zasnovano na znanju i zato je suština ove konferencije  da se naše zemlje uhvate u koštac sa rešavanjem ovih pitanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević obraćajući se na konferenciji  je rekao da Srbija ima izgrađene institucije koje se bave ovim pitanjem, sa obzirom na to da je otvoreno poglavlje 7, donešeni su i zakoni  i kada je reč o visokotehnološkom kriminalu, uključene su sve institucije, policija, sud, carina. 
Cilj konferencije je bio da se ova tema dodatno aktuelizuje kako bi se pronašli novi načini zaštite autorskih i srodnih prava i na taj način pružila podrška nadležnim institucijama. Konferencija je imala tri panela „Medijski monopol na zapadnom Balkanu: Koja je uloga države?“, „Intelektualna svojina i telekomunikacije danas“, i „Autorska prava i savremena piraterija“.