Printer Friendly Version Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић 17. јуна 2019 присуствовала регионалној конференцији “Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак“ @ 28 June 2019 02:34 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је делегацију која је 17 јуна 2019. године присуствовала регионалној конференцији “Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак“ одржаној у Банском двору у Бања Луци. У делегацији је био и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић.

Конференцији су присуствовали председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, представници највећих телекомуникационих компанија и стручне јавности из региона.

Обраћајући се присутнима председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је рекла да је дигитализација и интелектуална својина важна тема за бржи економски развој, на коју се не обраћа пажња, да је јако важна за европске интеграције где је и једно од поглавља посвећено интелектуалној својини, а на интелектуалној својини засноване су  најмоћније светске економије.


Председник Владе  Републике Српске Радован Вишковић рекао је да треба заштити интелектуалну својину кроз законе. Нагласио је да индустријска и интелектуална својина, данашњи развој привреде и нових технологија, да је све то засновано на знању и зато је суштина ове конференције  да се наше земље ухвате у коштац са решавањем ових питања.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић обраћајући се на конференцији  је рекао да Србија има изграђене институције које се баве овим питањем, са обзиром на то да је отворено поглавље 7, донешени су и закони  и када је реч о високотехнолошком криминалу, укључене су све институције, полиција, суд, царина. 

Циљ конференције је био да се ова тема додатно актуелизује како би се пронашли нови начини заштите ауторских и сродних права и на тај начин пружила подршка надлежним институцијама. Конференција је имала три панела „Медијски монопол на западном Балкану: Која је улога државе?“, „Интелектуална својина и телекомуникације данас“, и „Ауторска права и савремена пиратерија“.