Printer Friendly Version Ministar odbrane R. Srbije A. Vulin 11.06.2019. godine u Banja Lucic prisustvovao premijeri filma “Ratne priče sa Košara” @ 28 June 2019 02:07 PM

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin predvodio je delegaciju koja je, dana 11. i 12. juna 2019. godine boravila u službenoj poseti Banja Luci.

Prvog dana posete, ministar odbrane R. Srbije A. Vulin prisustvovao je premijeri dokumentarno-igranog filma “Ratne priče sa Košara”, održanoj u prepunoj sali Kulturnog centra “Banski dvor”, u organizaciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica R. Srpske i Srpskog sabranja “Baštionik” iz Banja Luke.

Ministar odbrane R. Srbije A. Vulin je, nakon premijere filma, rekao da je ono što je započeto zločinačkom akcijom “Oluja”, pa bombardovanjem R. Srpske, nastavljeno NATO agresijom na SRJ i okončano bitkom na Košarama i bitkom na Paštriku. Vulin je izjavio da Srbija i srpski narod nisu ničim izazvali NATO agresiju, nisu ničim opravdali NATO agresiju, kao što nisu ničim izazvali ni opravdali ratove na prostoru bivše Jugoslavije. “Mi zato moramo biti ponosni na junake sa Košara, Paštrika, Koridora, na stradalnike iz “Oluje” i na sve one koji su srpski narod branili. Srpski narod ratove nije tražio, ni izazvao”, istakao je Vulin. On je dodao i da je napad na jedan deo srpskog naroda, napad na sve Srbe, bez obzira gde oni žive i da se mora razumeti da srpski narod, čije nacionalno pitanje još nije rešeno, mora u sebi da razmišlja o jedinstvenom narodu, koja ima jedinstvene interese i potrebe i koji ima potrebu da odlučuje o sebi, naglasio je.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, rekao je novinarima da je film veoma značajan, jer je na Košarama odbranjena Srbija, a ako je odbranjena Srbija, onda je odbranjena i R. Srpska i čitav srpski narod. Kojić je izrazio zahvalnost Ministarstvu odbrane R. Srbije, autoru filma, te “Zastava filmu”, što je i u Banja Luci prikazano herojstvo srpskih vojnika koje su oni pokazali na Košarama.

Slađana Zarić, autor filma u produkciji Radio-televizije Srbije, rekla je novinarima da film govori o kopnenoj ofanzivi koju je pokušala teroristička OVK u aprilu 1999. godine. “Ovaj film nastao je kao pokušaj da ljudima koji su učestvovali u bitkama na Košarama i Paštriku, posle 20. godina, zahvalimo za sve što su tada dali”, istakla je.

Projekciji filma prisustvovali su ministri u Vladi R. Srpske, narodni poslanici, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, predsednik Skupštine grada Banja Luke Zoran Talić, predsednik Boračke organizacije R. Srpske Milomir Savčić, istoričari i kulturni radnici i brojni građani. Premijeri filma prisustvovao je konzul R. Srbije Dragan Protić.

Drugog dana posete (12.6.2019. g.) ministar odbrane R. Srbije A. Vulin sastao se sa predsedavajućim Predsedništva BiH M. Dodikom. Nakon sastanka, MO R. Srbije A. Vulin je za RTRS izjavio da je sa Dodikom razgovarao o bezbednosnoj situaciji u BiH i migrantskoj krizi i pozdravio Dodikovu odluku da odbije zahteve za raspoređivanje vojske na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, zbog migrantske krize.

Nakon sastanka, predsedavajući Predsedništva BiH M. Dodik je primio i predstavnike jedinice koja je učestvovala u borbama na Košarama. Tom prilikom, dogovoreno je da po uzoru na film o Košarama, R. Srpska i Srbija snime film o proboju Koridora.