Printer Friendly Version Министар одбране Р. Србије А. Вулин 11.06.2019. године у Бања Луци присуствовао премијери филма “Ратне приче са Кошара” @ 28 June 2019 02:02 PM

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин предводио је делегацију која је, дана 11. и 12. јуна 2019. године боравила у службеној посети Бања Луци.

Првог дана посете, министар одбране Р. Србије А. Вулин присуствовао је премијери документарно-играног филма “Ратне приче са Кошара”, одржаној у препуној сали Културног центра “Бански двор”, у организацији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Р. Српске и Српског сабрања “Баштионик” из Бања Луке.

Министар одбране Р. Србије А. Вулин је, након премијере филма, рекао да је оно што је започето злочиначком акцијом “Олуја”, па бомбардовањем Р. Српске, настављено НАТО агресијом на СРЈ и окончано битком на Кошарама и битком на Паштрику. Вулин је изјавио да Србија и српски народ нису ничим изазвали НАТО агресију, нису ничим оправдали НАТО агресију, као што нису ничим изазвали ни оправдали ратове на простору бивше Југославије. “Ми зато морамо бити поносни на јунаке са Кошара, Паштрика, Коридора, на страдалнике из “Олује” и на све оне који су српски народ бранили. Српски народ ратове није тражио, ни изазвао”, истакао је Вулин. Он је додао и да је напад на један део српског народа, напад на све Србе, без обзира где они живе и да се мора разумети да српски народ, чије национално питање још није решено, мора у себи да размишља о јединственом народу, која има јединствене интересе и потребе и који има потребу да одлучује о себи, нагласио је.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, рекао је новинарима да је филм веома значајан, јер је на Кошарама одбрањена Србија, а ако је одбрањена Србија, онда је одбрањена и Р. Српска и читав српски народ. Којић је изразио захвалност Министарству одбране Р. Србије, аутору филма, те “Застава филму”, што је и у Бања Луци приказано херојство српских војника које су они показали на Кошарама.

Слађана Зарић, аутор филма у продукцији Радио-телевизије Србије, рекла је новинарима да филм говори о копненој офанзиви коју је покушала терористичка ОВК у априлу 1999. године. “Овај филм настао је као покушај да људима који су учествовали у биткама на Кошарама и Паштрику, после 20. година, захвалимо за све што су тада дали”, истакла је.
Пројекцији филма присуствовали су министри у Влади Р. Српске, народни посланици, представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, председник Скупштине града Бања Луке Зоран Талић, председник Борачке организације Р. Српске Миломир Савчић, историчари и културни радници и бројни грађани. Премијери филма присуствовао је конзул Р. Србије Драган Протић.

Другог дана посете (12.6.2019. г.) министар одбране Р. Србије А. Вулин састао се са председавајућим Председништва БиХ М. Додиком. Након састанка, МО Р. Србије А. Вулин је за РТРС изјавио да је са Додиком разговарао о безбедносној ситуацији у БиХ и мигрантској кризи и поздравио Додикову одлуку да одбије захтеве за распоређивање војске на граници са Србијом и Црном Гором, због мигрантске кризе.

Након састанка, председавајући Председништва БиХ М. Додик је примио и представнике јединице која је учествовала у борбама на Кошарама. Том приликом, договорено је да по узору на филм о Кошарама, Р. Српска и Србија сниме филм о пробоју Коридора.