Printer Friendly Version Бања Лука обележила Спасовдан, славу града @ 6 June 2019 03:08 PM

Бања Лука данас обележава Спасовдан, славу града и Саборног храма Христа Спаситеља. У јутарњим часовима одржана је света архијереска литургија, коју је служио епископ бањалучки Јефрем, након чега је уследила спасовданска литија око саборног храма.

Обележавању Спасовдана, присуствовали су градски челници, градоначелник Игро Радојичић и председник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић. У изјави за медије, градоначелник Игор Радојичић нагласио је да на овај празник, Бања Лука дели поруку радости, надања и вере у перспективу народа са ових простора и додао да је Спасовдан радостан дан, празник победе над сумњом и страхом и празник који доноси одговор и наду. Радојичић је истакао и да се обележавањем празника, приводи крају програм назван “Пролеће у Бања Луци”, где је на различитим манифестацијама било преко 50.000 грађана и најавио да ће 14. јуна о.г, бити отворен нов мост на месту некадашњег Зеленог моста, а да ће пригодним свечаностима, у јуну, бити обележен још један велики празник Видовдан. За крај, Радојичић је указао да данашњи празник славе и други пријатељски градови и општине, на првом месту Београд, упутивши им, том приликом, честитке.

У име Владе Р. Српске, спасовданским свечаностима је присуствовао министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић. Он је рекао да је Бања Лука успешна локална заједница и изразио наду да ће Спасовдан бити прослављан дуго, у духу традиције православног народа.

По завршетку славске литије, у хотелу “Босна” одржан је свечани пријем, којем је присуствовао генерални конзул Владимир Николић.