Printer Friendly Version Генерални конзулат домаћин представе “Расло ми је бадем дрво” на Театар фесту у Бања Луци @ 4 June 2019 12:59 PM

Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци био је домаћин представе “Расло ми је бадем дрво”, 3. јуна о.г, на 22. Театар фесту “Петар Кочић”. Публика је имала прилику да, на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, ужива у представи Београдског драмског позоришта, рађеној по роману Живојина Павловића “Расло ми је бадем дрво”, објављеног 1988. године.

Поменути позоришни комад, редитеља Милене Павловић Чучиловић (ћерке Живојина Павловића), се бави периодом између два светска рата и прича о томе, колико дошљаци из унутрашњости не цене традицију, културу и интелектуални естаблишмент тадашњег Београда. У представи играју Александар Алач, Татјана Кецман, Стефан Радоњић, Нада Мацанковић, Лако Николић и Маја Ранџић.

Глумачка екипа Београдског драмског позоришта је, пре одржавања представе, посетила Генерални конзулат где им је домаћин био генерални конзул Владимир Николић, који је присуствовао и представи у Народном позоришту Републике Српске.

Након представе, Генерални конзулат је, уз подршку компаније “М-тел” из Бања Луке, уприличио коктел у просторијама Народног позоришта, на коме су љубитељи драмске уметности уживали у дружењу са глумцима, члановима жирија и званицама које су присуствовале представи.

Фестивал је свечано отворила министар просвете и културе у Влади Р. Српске Наталија Тривић, 1. јуна о.г, у присуству градоначелника Бања Луке, декана и професора бањалучког Универзитета, као и бројних љубитеља позоришне уметности. Испред Генералног конзулата Републике Србије, отварању је присуствовао генерални конзул Владимир Николић. Приликом отварања, Тривићева је истакла да је пут уметности и стваралаштва најбољи за приближавање и упознавање народа, успостављање сарадње и добре комуникације и додала да је значај фестивала у афирмацији позоришног стваралаштва, у представљању најбољих и уметнички најрелевантнијих сценских остварења из домаће и међународне продукције, која доприносе промоцији нових  и остварених културних вредности  на међународној сцени.

Директор Народног позоришта Р. Српске Ненад Новаковић, нагласио је да ће на Театар фесту учествовати најбољи позоришни ансамбли из региона. “Сви који дођу у Народно позориште, неће отићи разочарани и остати равнодушни, јер је фестивал нешто најбоље што је остварено на језику који разумемо у овом региону”, указао је Новаковић.

Овогодишњи, 22. по реду Театар фест “Петар Кочић”, отворен је премијером представе “Школа за жене” у извођењу ансамбла Народног позоришта Р. Српске, 2. јуна о.г. На сцени Народног позоришта Р. Српске, до 8. јуна када је предвиђена додела награда и затварање фестивала, публика ће, у такмичарској селекцији, бити у прилици да погледа осам представа позоришних ансамбала из Р. Српске и региона, као и представу руског ансамбла Драмског театра на Васиљевском из Санкт Петербурга “Максим Горки”.