Printer Friendly Version Генерални секретар председника Републике Србије Александра Вучића, Никола Селаковић, присуствовао отварању другог Форума дијаспоре у Бањалуци @ 31 May 2019 10:45 AM

У Бањалуци je дана 31. маја 2019. године  почело свечано отварање Форума дијаспоре који је окупио близу 200 учесника из више од 30 земаља, на коме ће дискутовати о темама од интереса за Републику Српску и њену дијаспору.

 

Форум дијаспоре покренут је прошле године на иницијативу и под покровитељством тадашњег председника Републике Српске Милорада Додика, с циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и свих других видова сарадње између Српске и Срба у иностранству.

Отварању Форума дијаспоре присустволи су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Српске Радован Вишковић.

Скупу је присуствовао и изасланик председника Р.Србије Александра Вучића, Никола Селаковић, званице из јавног, привредног, политичког живота Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и представници Српске православне цркве.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је сарадња са дијаспором од изузетног значаја за развој и просперитет Републике Српске, да је приоритет Владе јачање привреде и побољшање стандарда становништва, те да је сарадња Републике Српске и Србије одлична и да ће бити настављена реализација значајних пројеката за српски народ.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је од изузетног значаја повезивање Републике Српске са дијаспором, с циљем унапређења сарадње у свим областима за добробит развоја Српске.  Поновио је да се у БиХ води тешка борба за очување идентитета српског народа и аутономије Републике Српске.
Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће Народна скупштина подржати сваки вид сарадње Републике Српске и дијаспоре као и да је сарадња са дијаспором од огромног значаја за развој Републике Српске.

Генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић  је рекао  да разлике међу српским народом нема и не сме бити и да је зато од огромног значаја окупљање и повезивање са српском дијаспором. Истакао је да српски народ ма где да живи спајају језик, порекло и вера који су кључни за очување националног идентитета. Оценио је да Србија и Српска сарађују одлично, за шта су заслужни њихови челници и да Србија и Српска први пут у историји граде ауто-путеве и реализују значаје пројекте. "Наша дијаспора нам може бити најбољи посредник са привредницима из Европе и света а  значајно нам је и деловање Српске православне цркве, закључио је Селаковић.

Отворању другог Форума дијаспоре у Бањалуци присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.