Printer Friendly Version У Бања Луци обележен Дан Војске Републике Српске @ 13 May 2019 11:40 AM

У касарни “Козара” у Бањалуци, 12. маја 2019. године, одржана је централна свечаност обележавања Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Свечаности су присуствовали председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник НС РС Недељко Чубриловић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министар одбране у Влади Р. Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Р. Србије генерал Милан Мојсиловић, представници јавног и културног живота, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, војни дипломатски представници акредитовани у БиХ, као и бројне друге званице.

Након свечаности, Председавајући Председништва БиХ М. Додик изјавио је да је одлука о укидању Војске Републике Српске била грешка, али да је уверен да та војска живи и да ће припадници Трећег пешадијског пука увек бити спремни да бране слободу Српске и њеног народа. Он је истакао да се, без обзира на организационе структуре, врховна команда над структуром безбедности, па и у Оружаним снагама, налази у Р. Српској. “Заједно са председником Р. Српске посвећен сам чињеници, да без обзира што је Устав БиХ доделио Председништву врховну команду над војском, хоћу да кажем да, што се мене лично тиче, поштоваћемо ту одлуку и Устав, али, свакако, моје опредељење јесте, врховна команда је овде у Бања Луци за припаднике нашег Трећег пешадијског пука”, нагласио је Додик.

Додик је затражио од команданта Трећег пешадијског пука да на следећем обележавању Дана Војске, више од пола строја буде обучено у униформе Војске Р. Српске и указао да у данашње време није лако бити припадник овог пука у систему Оружаних снага БиХ, али и истакао да је веома посвећен да се очува субјективитет присуства Српске у тој структури и статус припадника пука.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Војска Р. Српске настала као народна војска, чији је циљ био да се не дозволе поновна масовна страдања која су Срби доживели у Другом светском рату, али и да одбрани Српску, као место у којем ће нове генерације живети у слободи. “Цена коју смо за ту слободу платили била је превисока и зато се данас са посебним поштовањем сећамо оних, који су за слободу коју ми данас уживамо, дали своје животе и делове тела”, рекла је Цвијановић, обраћајући се на свечаности у касарни “Козара”. Она је подсетила да је током ратних дешавања погинуло више од 23,000 бораца и да је трајна обавеза да се чува сећање на херојски пут Војске Р. Српске, али и да се очува Српска, њене надлежности и уставни капацитет, да се даље развија, гради, уређује и унапређује, како жртве не би биле узалудне.

Министар одбране у Влади Р. Србије Александар Вулин, изјавио је да је Р. Српска створена да би српски народ могао одлучивати о себи и да се никада више не понови јасеновачки геноцид. “Српску су Срби створили јединствено и само нејединством је могу изгубити. Оно што је створено у одбрамбено-ослободилачком рату, не сме бити изгубљено у миру”, изјавио је Вулин. Он је навео да без упорне и храбре војске и српског народа, те велике солидарности свих Срба са Србима у тадашњој БиХ, не би била створена Р. Српска. “Република Српска нема своју војску, али српски народ има своју”, нагласио је. Вулин је у име председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, честитао Дан Војске Р. Српске и Трећег пешадијског пука ОС БиХ.

Централној свечаности обележавања Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.