Printer Friendly Version Обележен Дан сећања на жртве Јасеновца у Доњој Градини @ 6 May 2019 11:27 AM

Делегације Републике Србије и Републике Српске  положиле су 5. маја 2019. године  у Спомен подручју у Доњој Градини венце поводом Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

У делегацији Републике Србије коју је  предводила председница Владе Србије Ана Брнабић био је и Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 Делегацију Републике Српске коју је предводила председница Републике Српске Жељка Цвијановић чинили су председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, премијер Радован Вишковић и представници Владе Републике Српске, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и многобројне личности из јавног и политичког живота РС.

Поред делегација две владе, обележавању Дана сећања на жртве Јасеновца у Доњој Градини присуствовале су и делегације из Израела, Јеврејске заједнице у Републици Српској као и амбасадори Русије, САД, Велике Британије и шеф делеације ЕУ у БиХ.     

Председница Владе Србије Ана Брнабић, је том приликом рекла, да се захтева од власти држава чланица Европске уније да не дозволе неонацистичке прославе следбеника Усташког покрета, јер је, управо Европска унија настала на темељима антифашистичке борбе и уништења политичких творевина нацизма.  Ана Брнабић је најавила улагања у Меморијални комплекс у Доњој Градини како никада не би избледела сећања на невине жртве.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора почињен геноцид и Холокауст над више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја што не сме бити заборављено и да је зато српска држава синоним за слободу српског народа.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је Јасеновац, као место најмасовнијег страдања Срба у Другом светском рату, симбол геноцида и огромна историјска рана која никада неће до краја зацелити и да је настао на страницама мржње, болесне, мрачне идеологије и концепту истребљења.
Патријарх српски Иринеј изјавио је да су у усташком злочину у Јасеновцу учествовали и они који је требало да шире љубав.

Обележавању Дана сећања на жртве Јасеновца у Доњој Градини испред Амбасаде Републике Србије у БиХ присуствовао је амбасадор Александар Ђорђевић. Испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци, присуствовао је генерални конзул Владимир Николић.