Printer Friendly Version Представници конзулата положили венац поводом Дана града Бања Луке @ 22 April 2019 02:31 PM

Поводом Дана града Бања Луке и дана када је пре 74. године Бања Лука ослобођена од фашизма у Другом светском рату, положени су венци на споменик палим борцима Народноослободилачког рата у центру града.

Венце су положиле бројне делегације, међу којима су биле делегације СУБНОР-а, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник НС РС Недељко Чубриловић, председник Владе Радован Вишковић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, док је у име српског члана Председништва БиХ Милорада Додика венац положио генерал Драган Вуковић. Венце су положили и представници политичких партија које делују у републичком и градском парламенту, СНСД-а, ДЕМОС-а, ДНС-а, СП-а, Уједињене Српске и ПДП-а.

Након полагања венаца, председница Р. Српске Ж. Цвијановић честитала је свим грађанима Дан града и поручила да је то веома важан дан, јер је тада донесена слобода свим становницима Бања Луке, наглашавајући да је то била борба за узвишене циљеве и идеале, која је донела велику слободу. Она је истакла да је од тада, обавеза да се чува мир и слобода и да се цени то што су други дали животе,  победивши тада велико зло, како би данашње генерације уживале у миру и слободи. “Наша је обавеза да будемо опрезни и да водимо рачуна о свим економско-финансијским и политичким изазовима Р. Српске и да се јединствено одбранимо од свих покушаја и настојања да се умањи њен капацитет, значај, одузму њене надлежности или да се деградира оно што је Српска добила по Дејтонском Уставу”, рекла је Цвијановић.

Председница Р. Српске је напоменула и да се не сме заборавити ни онај тешки период који је дошао након тога, Одбрамбено-отаџбински рат Републике Српске, када је српски народ поново морао да одбрани своју слободу и право на миран живот. “Бања Лука је жила куцавица и срце целе Републике Српске и наша пажња треба да буде усмерена према свим општинама и локалним заједницама”, закључила је Цвијановићева.

Испред Генералног конзулата Републике Србије, венац на Трг палих бораца је положила делегација конзулата, на челу са генералним конзулом Владимиром Николићем, конзулом Драганом Протићем и вицеконзулом Перицом Николићем.