Printer Friendly Version Potpisan ugovor između Srbijagasa i Gas prometa @ 11 March 2019 02:41 PM

Generalni direktori Srbijagasa Dušan Bajatović, Gas prometa Istočno Sarajevo – Pale Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić, potpisali su danas u Banja Luci ugovor o uređenju imovinsko-pravnih odnosa, statusno-pravnih pitanja i ulaganja u Gas promet.

Tim povodom, ministar energetike i rudarstva u Vladi R. Srpske Petar Đokić istakao je da potpisivanjem ugovora, Srbijagas postaje većinski vlasnik akcija Gas prometa Istočno Sarajevo – Pale sa 39,14 odsto, dok će Akcijski fond R. Srpske imati 26 odsto, Penzioni rezervni fond 10 odsto, Fond za restituciju 5 odsto, a ostali fondovi 18,29 odsto akcija. Đokić je rekao da preduzeće Gas promet sada može pravno da nastupa na potpuno drugačiji način i da ga više niko ne može osporiti, pa ni BH gas koji do sada osporavao pravni status preduzeća i podsetio da regulisanje odnosa Srbijagasa i Gas prometa traje od 2002. godine. Đokić je dodao i da je na poslednjoj sednici Vlada R. Srbije i R. Srpske aktuelizovano pitanje razvoja gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture kroz Srpsku, nakon što je deblokiran proces izgradnje gasovoda “Turski tok” i napomenuo da je Srbijagas spreman da učestvuje u realizaciji projekata u Srpskoj.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi R. Srbije Aleksandar Antić istakao je da su potpisivanjem ugovora rešeni imovinsko-pravni odnosi dva preduzeća, što je bilo prioritet u radu ministarstava. Prema njegovim rečima, Srbija će pomagati razvoj gasnog sistema u R. Srpskoj, što predstavlja preduslov za razvoj privrede. Antić je dodao i da će Srbija i Srpska razgovarati o svim elementima za gradnju gasne infrastrukture.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, naglasio je da je realizacija projekata u oblasti gasa prioritet i da bi od početka gradnje, za nešto više od tri godine, mogao biti uspostavljen krak gasovoda od Beograda ka Srpskoj. On je napomenuo i da se na tu temu razgovora i sa kompanijama iz Federacije BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić.