Printer Friendly Version Потписан уговор између Србијагаса и Гас промета @ 11 March 2019 02:38 PM

Генерални директори Србијагаса Душан Бајатовић, Гас промета Источно Сарајево – Пале Миломир Драганић и директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић, потписали су данас у Бања Луци уговор о уређењу имовинско-правних односа, статусно-правних питања и улагања у Гас промет.

Тим поводом, министар енергетике и рударства у Влади Р. Српске Петар Ђокић истакао је да потписивањем уговора, Србијагас постаје већински власник акција Гас промета Источно Сарајево – Пале са 39,14 одсто, док ће Акцијски фонд Р. Српске имати 26 одсто, Пензиони резервни фонд 10 одсто, Фонд за реституцију 5 одсто, а остали фондови 18,29 одсто акција. Ђокић је рекао да предузеће Гас промет сада може правно да наступа на потпуно другачији начин и да га више нико не може оспорити, па ни БХ гас који до сада оспоравао правни статус предузећа и подсетио да регулисање односа Србијагаса и Гас промета траје од 2002. године. Ђокић је додао и да је на последњој седници Влада Р. Србије и Р. Српске актуелизовано питање развоја гасне мреже и изградње гасне инфраструктуре кроз Српску, након што је деблокиран процес изградње гасовода “Турски ток” и напоменуо да је Србијагас спреман да учествује у реализацији пројеката у Српској.

Министар рударства и енергетике у Влади Р. Србије Александар Антић истакао је да су потписивањем уговора решени имовинско-правни односи два предузећа, што је било приоритет у раду министарстава. Према његовим речима, Србија ће помагати развој гасног система у Р. Српској, што представља предуслов за развој привреде. Антић је додао и да ће Србија и Српска разговарати о свим елементима за градњу гасне инфраструктуре.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић, нагласио је да је реализација пројеката у области гаса приоритет и да би од почетка градње, за нешто више од три године, могао бити успостављен крак гасовода од Београда ка Српској. Он је напоменуо и да се на ту тему разговора и са компанијама из Федерације БиХ.

Потписивању уговора присуствовао је и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.