Printer Friendly Version У Сремским Карловцима потписана Повеља о српском културном простору @ 6 March 2019 09:18 AM

У духу међународног права, поштујући принципе међународних уговора у области људских права и основних слобода, и у складу са националним законодавством и Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске, Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске заједнички су потписали документ под називом Повеља о српском културном простору.
Повељу о српском културном простору  потписали су у Сремским Карловцима дана 4. марта 2019. године, министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и министар  просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић.

Потписивање Повеље  представља опредељење, тежњу и одлучност два министарства, две владе да утврдe заједничку стратешку културно-просветитељску политику као и очување културног и националног идентитета. Заједничко опредељење је рaд нa oчувaњу мaтeриjaлнoг и нeмaтeриjaлнoг културнoг нaслeђa, пoсeбнo српског језикa и ћириличнoг писмa, aли и рaзвoj сaврeмeнoг ствaрaлaштвa, штo пoдрaзумeвa успостављање тешње сарадње на српском културном простору која никако не исључује сaрaдњу са културама других народа из најближег окружења.

Министар  Вукосављевић истакао је да Повеља која је потписана представља израз свести о међусобној упућености и израз спремности да се заједно делује на темељном подручју које чини један народ, а то је култура. Он је истакао да је ово тек почетак усмереног рада да се културни потенцијали нашег народа што потпуније остваре, ма где живели, као и да представља израз одговорности државе Србије да кроз културу обједињује свој народ.

Министар Наталија Тривић истакла је да чврсто верује да документ који су потписали може и хоће додатно да оснажи пут очувања оног што је заједничко и што чини основно полазиште српског националног и културног бића и да је српска култура јединствена на сваком простору на којем српски народ живи у оквиру или изван граница његових државних творевина.

Свечаности у Карловачкој гимназији, присуствовали су председник Покрајинске Владе Игор Мировић, Његово Преосвештенство епископ сремски Василије, председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, председник Матице српске Драган Станић, представници српских културних организација из Србије и остали званичници Србије и РС.