Printer Friendly Version Владимир Николић присуствовао обележавању Дана Републике Српске у Београду @ 4 March 2019 09:44 AM

Представништво Републике Српске у Републици Србији одржало је у Београду свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 27 година од проглашења првог Устава Српске, 28. фебруара 1992.

Председница РС Жељка Цвијановић рекла је да је данашњи пријем посвећен обележавању два најзначајнија датума у процесу стварања РС - 9. јануара 1992. када је Република рођена и 28. фебруара исте године, када је добила свој Устав, а на темељу уставности и своје правно, политичко и административно функционисање, као и да је поносна на сваки корак који је Српска начинила у 27 година свог постојања и развоја.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што се у Београду обележава дан када је РС добила први Устав и истакао да је српски народ страдалнички народ који се кроз векове борио за слободу и делио ту слободу са другима. Додик је нагласио да је Српска формирана као одраз слободе српског народа, као и да за Србе нема слободе без државе.

Патријарх Иринеј је поручио да само јединством Републике Српске и Републике Србије можемо као српски народ "кога Дрина не дели него као мост спаја" одолети искушењима светских сила.

На свечаности је представљена књига "Субверзија дејтонског система", настала на основу специјалног извештаја које је прошле године усвојила скупштина Републике Српске. Домаћин свечаности Младен Цицовић, шеф представништва Републике Српске у Београду, рекао је да верује да ће читање те књиге помоћи разумевању и значају поштовања Дејтонског споразума и изразио задовољство чињеницом да и ове године Србија и Српска обележавају заједно ова два важна историјска датума.

Пријему су присуствовали председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, потпредседници Скупштина Србије и РС, министри у владама Србије и Српске, патријарх српски Иринеј и остали званичници Србије и РС.

Испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци свечаном пријему је присуствовао генерални конзул Владимир Николић.