Printer Friendly Version U Beogradu održana zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske @ 1 March 2019 11:58 AM

U Beogradu je 28. Februara 2019. godine u Palati Srbija održana deseta zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske, posvećena unapređenju saradnje i zajedničkim projektima. Na sednici je razmatrana realizacija zaključaka sa 9. zajedničke sednice vlada Srpske i Srbije koja je održana u Trebinju u avgustu prošle godine, kao i aktuelna pitanja u vezi sa međusobnim odnosima u periodu između dve sednice.

Pre sednice, premijerka Ana Brnabić  sastala se sa premijerom RS Radovanom Viškovićem, a razgovarali su i resorni ministri dve vlade, na bilateralnim sastancima.
Premijerka je, posle zajedničke sednice Republike Srbije i Republike Srpske, rekla da su i Srbiji i Srpskoj potrebni novi energetski kapaciteti, da se zbog toga radi na zajedničkim projektima izgradnje tri hidroelektrane, u gornjem toku Drine, i da će ti radovi uticati na rast BDP-a kako u Srbiji tako i u Srpskoj. Zajednički će se raditi na izgradnji tri hidrocentrale na Drini "Foča", "Paunci" i "Buk Bjela", kapaciteta oko 200 megavata u vrednosti od skoro 450 miliona evra.   Premijerka je izjavila je da će 2019. godina biti veoma važna za saobraćajno povezivanje Srbije i Republike Srpske, odnosno BiH, navodeći da završavaju dogovore o trasi auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i da dobra ekonomska saradnja može biti još bolja, da su pokrenuti veliki infrastrukturni i energetski projekti, a da će se u perspektivi ići na unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i namenske industrije. Ona je naglasila da je apsolutno zadovoljna robnom razmenom koja je dostigla gotovo dve milijarde evra.

Govoreći o povezivanju BiH i Srbije, te Srbije sa Republikom Srpskom, premijerka Ana Brnabić je istakla da su infrastrukturni projekti poput izgradnje saobraćajnica cilj i u narednom periodu i  da, što se Srbije i RS tiče, sve je završeno za izgradnju mosta Bratunac – Ljubovija. Ona je ukazala da je konačno na pragu realizacija autoputa Beograd-Banjaluka i Beograd-Sarajevo kao i brza saobraćajnica koja ide od Loznice kao još jedan putni pravac koji će lakše spajati Srbiju sa Srpskom, ali i Srbiju sa BiH. Premijerka je, kada je reč o taksama koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH, konstatovala da su prave posledice tih taksa, koje su van ekonomskih i regionalnih političkih okvira, te, što one ugrožavaju sve ostale regionalne sporazume koji treba da budu potpisani, poput sporazuma o romingu.

Premijerka Ana Brnabić podsetila je da je Srbija u fokus stavila podršku građanima RS i dala donaciju od 21,75 miliona evra za različite projekte u Srpskoj, da je Republika Srbija otvorila konzularnu kancelariju u Trebinju, a u narednih nekoliko meseci planira se otvaranje konzularne kancelarije i u Drvaru. 

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je na zajedničkoj sednici vlada Srpske i Srbije dogovoren nastavak dalje saradnje koja će ići još većom uzlaznom putanjom, naročito u energetskom sektoru i u oblasti saobraćaja. Višković je istakao kao značajan dogovor za Srbiju i Srpsku ulaganje u energetski sektor u gornjem toku reke Drine i zahvalio premijeru Srbije Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću za pomoć koju je Srbija uputila građanima Srpske, ali i mestima u FBiH gde pretežno živi srpsko stanovništvo.

Ministri dve vlade potpisali su nekoliko memoranduma i sporazuma. Memorandum o saradnji u oblasti tehnološkog razvoja i digitalizacije potpisali su ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar za naučnotehnološku razvoj RS Srđan Rajčević, Memorandum o razmeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora, potpisan je između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Uprave za inspekcijske poslove RS, a paraf su stavili resorna ministarka Zorana Mihajlović i v. d. direktora Uprave Danijela Batar.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija. Potpisan je i Memorandum između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva za naučnotehnološi razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo RS u oblasti stipendiranja mladih talenata, a potpisali su ga Vanja Udovičić i Srđan Rajčević.