Printer Friendly Version У Београду одржана заједничка седница Влада Србије и Републике Српске @ 1 March 2019 11:53 AM

У Београду je 28. Фебруара 2019. године у Палати Србија одржана десета заједничка седница влада Србије и Републике Српске, посвећена унапређењу сарадње и заједничким пројектима. На седници је разматрана реализација закључака са 9. заједничке седнице влада Српске и Србије која је одржана у Требињу у августу прошле године, као и актуелна питања у вези са међусобним односима у периоду између две седнице.

Пре седнице, премијерка Ана Брнабић  састала се са премијером РС Радованом Вишковићем, а разговарали су и ресорни министри две владе, на билатералним састанцима.

Премијерка је, после заједничке седнице Републике Србије и Републике Српске, рекла да су и Србији и Српској потребни нови енергетски капацитети, да се због тога ради на заједничким пројектима изградње три хидроелектране, у горњем току Дрине, и да ће ти радови утицати на раст БДП-а како у Србији тако и у Српској. Заједнички ће се радити на изградњи три хидроцентрале на Дрини "Фоча", "Паунци" и "Бук Бјела", капацитета око 200 мегавата у вредности од скоро 450 милиона евра.   Премијерка је изјавила је да ће 2019. година бити веома важна за саобраћајно повезивање Србије и Републике Српске, односно БиХ, наводећи да завршавају договоре о траси ауто-пута Београд-Сарајево, као и да добра економска сарадња може бити још боља, да су покренути велики инфраструктурни и енергетски пројекти, а да ће се у перспективи ићи на унапређење сарадње у области пољопривреде и наменске индустрије. Она је нагласила да је апсолутно задовољна робном разменом која је достигла готово две милијарде евра.

Говорећи о повезивању БиХ и Србије, те Србије са Републиком Српском, премијерка Ана Брнабић је истакла да су инфраструктурни пројекти попут изградње саобраћајница циљ и у наредном периоду и  да, што се Србије и РС тиче, све је завршено за изградњу моста Братунац – Љубовија. Она је указала да је коначно на прагу реализација аутопута Београд-Бањалука и Београд-Сарајево као и брза саобраћајница која иде од Лознице као још један путни правац који ће лакше спајати Србију са Српском, али и Србију са БиХ. Премијерка је, када је реч о таксама које је Приштина увела на робу из централне Србије и БиХ, констатовала да су праве последице тих такса, које су ван економских и регионалних политичких оквира, те, што оне угрожавају све остале регионалне споразуме који треба да буду потписани, попут споразума о ромингу.

Премијерка Ана Брнабић подсетила је да је Србија у фокус ставила подршку грађанима РС и дала донацију од 21,75 милиона евра за различите пројекте у Српској, да је Република Србија отворила конзуларну канцеларију у Требињу, а у наредних неколико месеци планира се отварање конзуларне канцеларије и у Дрвару. 

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је на заједничкој седници влада Српске и Србије договорен наставак даље сарадње која ће ићи још већом узлазном путањом, нарочито у енергетском сектору и у области саобраћаја. Вишковић је истакао као значајан договор за Србију и Српску улагање у енергетски сектор у горњем току реке Дрине и захвалио премијеру Србије Ани Брнабић и председнику Александру Вучићу за помоћ коју је Србија упутила грађанима Српске, али и местима у ФБиХ где претежно живи српско становништво.

Министри две владе потписали су неколико меморандума и споразума. Меморандум о сарадњи у области технолошког развоја и дигитализације потписали су министар просвете Младен Шарчевић и министар за научнотехнолошку развој РС Срђан Рајчевић, Меморандум о размени искустава у области инспекцијског надзора, потписан је између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Управе за инспекцијске послове РС, а параф су ставили ресорна министарка Зорана Михајловић и в. д. директора Управе Данијела Батар.

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић потписали су Споразум о сарадњи у области европских интеграција. Потписан је и Меморандум између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства за научнотехнолоши развој, високо образовање и информатичко друштво РС у области стипендирања младих талената, а потписали су га Вања Удовичић и Срђан Рајчевић.