Printer Friendly Version Svečanim prijemom obeležen Dan državnosti R. Srbije u Banjaluci @ 18 February 2019 12:43 PM

Generalni konzulat Banja Luka je svečanim prijemom obeležio Sretenje - Dan državnosti R. Srbije, 14.2.2019. godine, u Kulturnom centru Banski dvor u Banja Luci.

Obeležavanju je prisustvovalo oko 300 zvanica, među kojima su bili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade R. Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i potpredsednici Željka Stojičić, Senad Bratić i Milan Petković, ministri u Vladi RS i šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini. Prisustvovali su i srpski predstavnici u Parlamentu BiH, predsednici i predstavnici političkih partija u RS Dragan Čavić (predsednik Narodnog demokratskog pokreta), Nenad Stevandić (predsednik Ujedinjene Srpske), Branislav Borenović (predsednik Partije demokratskog progresa), Mladen Ivanić i Igor Crnadak (počasni predsednik PDP i ministar inostranih poslova BiH) i Vukota Govedarica (predsednik Srpske demokratske stranke).

Prijemu su prisustvovali predsednik i Generalni sekretar Akademije nauka i umetnosti prof. dr Rajko Kuzmanović i prof. dr Dragoljub Mirjanić, dekani, rektori i veći broj profesora Univerziteta Banja Luka, gradonačelnik Banja Luke mr Igor Radojičić, direktor i predsednik Privredne komore R. Srpske Borko Đurić i mr Dragica Ristić, predsednik Islamske zajednice Banja Luka Kasim Mujičić i muftija Banjalučki mr. Nuret ef. Avdibegović, predstavnici SPC, direktori najznačajnijih javnih ustanova, elektro privrednih i drugih preduzeća, Komercijalne banke a.d. Banja Luka, Sberbanke, NLB banke a.d. Banja Luka, Nove banke, direktori medijskih kuća, glavni i odgovorni urednici, načelnici opština širom R.Srpske, predstavnici diplomatskog kora akreditovani u BiH, kao i brojni gosti iz Banjaluke i čitave RS.

Na početku svečanosti otpevana je himna Republike Srbije „Bože pravde“. Nakon himne generalni konzul Vladimir Nikolić i direktor Komercijalne banke a.d. Banja Luka, uručili su nagrade učenicima srednjih škola sa teritorije RS, povodom učešća na konkursu za izbor najboljih literalnih radova na temu “Šta za mene znači kultura”, koji svake godine raspisuje Generalni konzulat u saradnji sa Pedagoškim zavodom R. Srpske, a povodom obeležavanja Dana Državnosti.

Generalni konzul Vladimir Nikolić obratio se prisutnim gostima podsetivši ih na opšte prihvaćenu ocenu da odnosi Republike Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili bolji. S tim u vezi, naveo je da je Generalni konzulat Banja Luka dao značajan doprinos takvoj oceni i ukupnom unapređenju saradnje u svim oblastima. U tom kontekstu je, između ostalog, podsetio prisutne i na inicijativu Generalnog konzulata, kojom je otvorena konzularna kancelarija GK Banja Luka sa sedištem u Trebinju, kao i na redovno održavanje konzularnih dana u Bijeljini, čime je GK omogućio brže i racionalnije rešavanje statusnih i drugih pitanja građanima R. Srpske, ali i Federacije BiH. Posebno je naglasio da je Republika Srbija ne samo deklarativno, već i materijalno pomogla R. Srpsku, uloživši 22. miliona evra u razne projekte širom R. Srpske.
Nikolić je istakao i da mu je posebno zadovoljstvo što ima priliku da bude domaćin ovakvog prijema i svečanosti, koji je okupio predstavnike političkog (prisutni su bili svi relevantni predstavnici aktuelne vlasti i opozicionih partija), ekonomskog, kulturnog i društvenog života, kojom se obeležava naš najznačajniji državni praznik, poželevši pritom, svim državljanima Srbije da ga srećno proslave.

Obraćajući se predstavnicima medija, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Sretenje praznik i u R. Srpskoj, gde se takođe, taj dan proslavlja kao svoj datum. Kako je naglasio, Srbija je najvažniji faktor stabilnosti i mira na Balkanu, da predsednik A. Vučić to pokazuje svakodnevno i da svi trebaju biti okupljeni oko te ideje.

 

Predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, izrazivši zadovoljstvo zbog prisustva na proslavi, dodala je da se ovakvim okupljanjima pokazuje snaga veza i međusobno poštovanje Srbije i Srpske, ali i zajednička opredeljenost za saradnju. Na pitanje novinara “Šta Srbija predstavlja za R. Srpsku”, Cvijanović je istakla da Srbija predstavlja puno više od nekoga koga bi ste nazvali susedom ili sa kim bi ste trebali imati dobru regionalnu saradnju.

 

Svečanost je nastavljena uz koktel i prigodan program članova Banjalučke filharmonije.

Svečano obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije u Banjaluci dobilo je veoma zapaženo mesto u ovdašnjoj javnosti, uz izrazito pozitivne reakcije i pohvale u izveštajima brojnih medija. Priloge možete pogledati na linkovima:

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=326583

https://www.youtube.com/watch?v=uiKeF7Rm_hs