Printer Friendly Version Свечаним пријемом обележен Дан државности Р. Србије у Бањалуци @ 18 February 2019 11:42 AM

Генерални конзулат Бања Лука je свечаним пријемом обележио Сретење - Дан државности Р. Србије, 14.2.2019. године, у Културном центру Бански двор у Бања Луци.

Обележавању је присуствовало око 300 званица, међу којима су били председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и потпредседници Жељка Стојичић, Сенад Братић и Милан Петковић, министри у Влади РС и шефови посланичких клубова у Народној скупштини. Присуствовали су и српски представници у Парламенту БиХ, председници и представници политичких партија у РС Драган Чавић (председник Народног демократског покрета), Ненад Стевандић (председник Уједињене Српске), Бранислав Бореновић (председник Партије демократског прогреса), Младен Иванић и Игор Црнадак (почасни председник ПДП и министар иностраних послова БиХ) и Вукота Говедарица (председник Српске демократске странке).

Пријему су  присуствовали председник и Генерални секретар Академије наука и уметности проф. др Рајко Кузмановић и проф. др Драгољуб Мирјанић, декани, ректори и већи број професора Универзитета Бања Лука, градоначелник Бања Луке мр Игор Радојичић, директор и председник Привредне коморе Р. Српске Борко Ђурић и мр Драгица Ристић, председник Исламске заједнице Бања Лука Касим Мујичић и муфтија Бањалучки мр. Нурет еф. Авдибеговић, представници СПЦ, директори најзначајнијих јавних установа, електро привредних и других предузећа, Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, Сбербанке, НЛБ банке а.д. Бања Лука, Нове банке, директори медијских кућа, главни и одговорни уредници, начелници општина широм Р.Српске, представници дипломатског кора акредитовани у БиХ, као и бројни гости из Бањалуке и читаве РС.

 

На почетку свечаности отпевана је химна Републике Србије „Боже правде“. Након химне генерални конзул Владимир Николић и директор Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, уручили су награде ученицима средњих школа са територије РС, поводом учешћа на конкурсу за избор најбољих литералних радова на тему “Шта за мене значи култура”, који сваке године расписује Генерални конзулат у сарадњи са Педагошким заводом Р. Српске, а поводом обележавања Дана Државности.

Генерални конзул Владимир Николић обратио се присутним гостима подсетивши их на опште прихваћену оцену да односи Републике Србије и Републике Српске никада нису били бољи. С тим у вези, навео је да је Генерални конзулат Бања Лука дао значајан допринос таквој оцени и укупном унапређењу сарадње у свим областима. У том контексту је, између осталог, подсетио присутне и на иницијативу Генералног конзулата, којом је отворена конзуларна канцеларија ГК Бања Лука са седиштем у Требињу, као и на редовно одржавање конзуларних дана у Бијељини, чиме је ГК омогућио брже и рационалније решавање статусних и других питања грађанима Р. Српске, али и Федерације БиХ. Посебно је нагласио да је Република Србија не само декларативно, већ и материјално помогла Р. Српску, уложивши 22. милиона евра у разне пројекте широм Р. Српске.

Николић је истакао и да му је посебно задовољство што има прилику да буде домаћин оваквог пријема и свечаности, који је окупио представнике политичког (присутни су били сви релевантни представници актуелне власти и опозиционих партија), економског, културног и друштвеног живота, којом се обележава наш најзначајнији државни празник, пожелевши притом, свим држављанима Србије да га срећно прославе.

 

Обраћајући се представницима медија, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Сретење празник и у Р. Српској, где се такође, тај дан прославља као свој датум. Како је нагласио, Србија је најважнији фактор стабилности и мира на Балкану, да председник А. Вучић то показује свакодневно и да сви требају бити окупљени око те идеје.

 

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић, изразивши задовољство због присуства на прослави, додала је да се оваквим окупљањима показује снага веза и међусобно поштовање Србије и Српске, али и заједничка опредељеност за сарадњу. На питање новинара “Шта Србија представља за Р. Српску”, Цвијановић је истакла да Србија представља пуно више од некога кога би сте назвали суседом или са ким би сте требали имати добру регионалну сарадњу.

Свечаност је настављена уз коктел и пригодан програм чланова Бањалучке филхармоније.

Свечано обележавање Дана државности Републике Србије у Бањалуци добило је веома запажено место у овдашњој јавности, уз изразито позитивне реакције и похвале у извештајима бројних медија. Прилоге можете погледати на линковима:

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=326583

https://www.youtube.com/watch?v=uiKeF7Rm_hs