Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao obeležavanju 44. godine od osnivanja Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Banja Luci @ 7 February 2019 08:45 AM

Najstarije članice Univerziteta u Banja Luci, Pravni i Ekonomski fakultet, obeležili su 44. godine od osnivanja. Tim povodom, održana je prigodna svečanost i promocija magistara pravnih nauka, mastera prava i diplomiranih pravnika, kojoj su prisustvovali predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar pravde u Vladi R. Srpske Anton Kasipović i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Predsednica R. Srpske Željka Cvijanović je rekla da je Pravni fakultet važna obrazovna institucija i da je 21. vek, vek znanja, a da znanja nema bez jakog obrazovanja. Cvijanović je naglasila da je u prethodnom periodu, u visoko obrazovanje uloženo 110 miliona KM, a 45 miliona u Univerzitet u Banja Luci. Ulaganje je podrazumevalo izgradnju novih fakulteta, adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju postojećih objekata, izgradnju novih studentskih domova i slično. Ona je istakla da je to predstavljalo veliku finansijsku aktivnost, sa čime će u narednom periodu biti nastavljeno.

Dekan Pravnog fakulteta Željko Mirjanić, rekao je da pravni fakultet u svakoj zemlji ima značajnu funkciju na planu obrazovanja kadra i pomoći privredi, posredstvom izrade zakona i ostalih akata. Mirjanić je poručio da Pravni fakultet ima budućnost i da je cilj da se pravni fakulteti u Srpskoj, stave na raspolaganje institucijama, jer svojim znanjem mogu pomoći razvoj Srpske i dodao da Institucije Srpske mogu računati na ovaj fakultet u meri u kojoj bude potrebno.
Rektor Univerziteta u Banja Luci Radoslav Gajanin, rekao je da je Pravni fakultet reprezentativna članica Univerziteta i, uz Ekonomski fakultet, predstavlja jednu od institucija sa najvećim brojem članova.

Svečanosti, kao i promociji, prisustvovali su brojni profesori univerziteta iz R. Srbije, predstavnici Akademije nauka i umetnosti R. Srpske, generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić i brojne zvanice iz javnog, naučnog i društvenog života R. Srpske .