Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању 44. године од оснивања Правног и Економског факултета у Бања Луци @ 7 February 2019 08:44 AM

Најстарије чланице Универзитета у Бања Луци, Правни и Економски факултет, обележили су 44. године од оснивања. Тим поводом, одржана је пригодна свечаност и промоција магистара правних наука, мастера права и дипломираних правника, којој су присуствовали председница Р. Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министар правде у Влади Р. Српске Антон Касиповић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић је рекла да је Правни факултет важна образовна институција и да је 21. век, век знања, а да знања нема без јаког образовања. Цвијановић је нагласила да је у претходном периоду, у високо образовање уложено 110 милиона КМ, а 45 милиона у Универзитет у Бања Луци. Улагање је подразумевало изградњу нових факултета, адаптацију, санацију и реконструкцију постојећих објеката, изградњу нових студентских домова и слично. Она је истакла да је то представљало велику финансијску активност, са чиме ће у наредном периоду бити настављено.

Декан Правног факултета Жељко Мирјанић, рекао је да правни факултет у свакој земљи има значајну функцију на плану образовања кадра и помоћи привреди, посредством израде закона и осталих аката. Мирјанић је поручио да Правни факултет има будућност и да је циљ да се правни факултети у Српској, ставе на располагање институцијама, јер својим знањем могу помоћи развој Српске и додао да Институције Српске могу рачунати на овај факултет у мери у којој буде потребно.

Ректор Универзитета у Бања Луци Радослав Гајанин, рекао је да је Правни факултет репрезентативна чланица Универзитета и, уз Економски факултет, представља једну од институција са највећим бројем чланова.
Свечаности, као и промоцији, присуствовали су бројни професори универзитета из Р. Србије, представници Академије наука и уметности Р. Српске, генерални конзул Р. Србије Владимир Николић и бројне званице из јавног, научног и друштвеног живота Р. Српске .